Försäljningen av Högbonden oroar

Uppdaterad
Publicerad

Dyra driftskostnader gör att Naturvårdsverket vill sälja anläggningen på Högbonden i Höga kusten. Frågan är nu vad som händer med det populära besöksmålet.

Vandrarhemmet och de andra byggnaderna på ön, bortsett från själva fyrtornet, ägs av Naturvårdsverket och förvaltas av länsstyrelsen. Driften kostar 500 000 kronor per år – för mycket i relation till naturvärdena anser myndigheterna och anläggning ska nu ut till försäljning.

Kan försvinna som besöksanläggning

Marie Eriksson, som tillsammans med maken Olle arrenderar vandrarhemmet på ön, ser en risk att allmänheten i framtiden inte får tillträde till ön på samma sätt som i dag.

Högbonden

– Det känns tråkigt om det säljs ut till vem som helst – man hade hoppats att någon myndighet skulle ta över på något sätt. Det finns ett otroligt högt kulturvärde här med all historia kring fyren och dess invånare.

– Och vi står ju mitt i världsarvet, så jag tycker det finns ett högt allmänintresse.

Tolv arbetstillfällen kan försvinna

Kontraktet för vandrarhemmet och båttrafiken går ut i slutet av nästa år – därefter är det alltså oklart vad som händer med anläggningen som lockar omkring 4 000 besökare varje sommar.

Marjaa Edman på Höga kusten Destinationsutveckling, bolaget som ägs av kommunerna i Ångermanland, kan konstatera att Högbonden är ett av områdets profilbärare.

– Med full respekt för länsstyrelsens prioriteringar så kan vi ändå säga att Högbonden är en viktig besöksanledning i Höga kusten.

– Sedan kan man titta på det ur ett näringslivsperspektiv, vad det skulle betyda om den försvann som besöksanläggning. Då pratar vi om 12 arbetstillfällen som skulle påverkas, konstaterar Marjaa Edman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högbonden

Mer i ämnet