Möte om Högbondens framtid avklarat

Publicerad

Ifjol meddelade Naturvårdsverket att de ville sälja ut sina fastigheter på Högbonden. Det skapade starka reaktioner hos många eftersom privatägda fastigheter skulle förminska möjligheten rejält för turister att besöka Högbonden.

Idag möttes Landstinget, Länsstyrelsen, Kramfors kommun och Höga Kusten Destinationsutveckling för att komma fram till en hållbar lösning som de ska lägga fram till Naturvårdsverket angående Högbonden som en turistattraktion.

– Vi är rörande överens om vikten att Högbonden, fyrvaktarbostaden och själva platsen måste bevaras och att tillgängligheten ökar, säger Kramfors Kommunalråd Jan Sahlén.

Högbonden

Bästa möjliga lösningen

Inget datum för ett möte där dessa fyra parter ska presentera ett förslag på en lösning till Naturvårdsverket är bestämt ännu. Potentiellt så kommer det ske under hösten och fram tills dess ska de ha fler möten för att diskutera fram den bästa möjliga lösningen.

”Förlänga deras avtal”

Det finns arrendatorer på ön som driver vandrarhemmet vilket är en stor del av det som gör platsen tillgänglig för turister, men deras avtal upphör under detta år.

– Vi pratade här på mötet om att det kanske finns en chans att förlänga deras avtal, säger Jan Sahlén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högbonden

Mer i ämnet