Polisen skjuter – sedan räddar de mannens liv

Uppdaterad
Publicerad

Två poliser åkte på ett larm om en stökig man i Timrå. När de går in i huset blir de så hårt angripna att de skjuter mannen. Sedan räddar de livet på honom i väntan på ambulans.

– Poliserna går in i den här fastigheten och stöter på mannen och blir angripna med våld. Han har ett vapen, men vilket vapen vill jag inte säga, berättar Börje Öhman vid polisen i Västernorrland.

Poliserna skyldiga att vårda

Ganska direkt känner poliserna att hotet är så allvarligt att de skjuter mannen.

polisskott Timrå

– De blir så trängda att de måste använda nödvärn och nödvärn i det här fallet blir då tjänstevapnet. De skjuter den här mannen och då vi har skjutit någon är vi också skyldiga att vårda den skjutne så långt som möjligt, säger Börje Öhman.

Skjuter inne i huset

Polisen vill inte säga hur många skott som avlossas. Skotten avlossas inne i huset och det dröjer femton minuter från att poliserna skjuter till dess att ambulansen kommer.

– Mannen blir först vårdad av de poliser som har skjutit och sedan kommer det fler patruller. Det kommer också en polis med särskilt traumautbildning, så mannen har fått så bra vård som möjligt av oss på plats innan ambulansen kommer, säger Börje Öhman.

Mannen inte förhörd

Det våld som den 60-årige mannen tänkt utsätta poliserna för rubricerades först till mord alternativt dråp, men ändrades senare till försök till grov misshandel.

– Vi har inte kunnat förhöra mannen och höra vad han säger och då valde åklagaren att lägga sig på den lägre nivån, säger Börje Öhman.

Polisen kan inte svara på om mannen var beväpnad, eftersom det nu pågår en förundersökning om tjänstefel mot poliserna som leds av åklagare vid Särskilda utredningar.

Sekretess på händelseförloppet

– Vi får inte kommentera, det är sekretess, just på händelseförloppet tills dess att poliserna är förhörda och möjligen att åklagaren där kan släppa på händelseförloppet, säger Börje Öhman.

Poliserna ska förhöras under fredag eftermiddag.

Den skjutne 60-åringen vårdas för bukskada på Länssjukhuset i Sundsvall. Tillståndet är allvarligt, men stabilt. Han har flyttats från intensiven till annan vårdavdelning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

polisskott Timrå

Mer i ämnet