Vänsterpartiet: ”Moderaterna mörkar de dåliga siffrorna”

Uppdaterad
Publicerad

Västernorrlands läns landsting har länge dragits med stora underskott. Enligt landstingsrådet går man nu mot ett minusresultat på 113 miljoner kronor. Men den exakta prognosen kommer inte att bli känd förrän efter valet.

Moderaterna gick år 2010 till val på att få ordning på landstingets ekonomi och de stora sjukvårdskostnaderna. Men fyra år senare är siffrorna fortfarande röda. Enligt det moderata landstingsrådet Per Wahlberg beräknas årets resultat bli minus 113 miljoner kronor.

– Det är problematiskt, till stor del är det sjukhusen som har de stora underskotten, säger Per Wahlberg (M), ordförande i landstingsstyrelsen.

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

Eftersom landstinget i år bytt redovisningsmetod beräknas de exakta siffrorna inte bli kända förrän i halvårsrapporten som presenteras först efter valet. Enligt Vänsterpartiet kommer resultatet att bli långt sämre än landstingsrådets prognos.

– Jag vet att kostnaderna är större än så. Per Wahlberg mörkar det dåliga resultatet för väljarna, säger landstingsledamoten Lars-Gunnar Hultin (V).

– Det får stå för Lars-Gunnar Hultin. Han var själv med och beslutade om det nya redovisningssystemet, så jag tycker att det blir lite pinsamt att vara kritisk till det nu, säger Per Wahlberg.

Mittnytt: Men har inte väljarna rätt att veta hur siffrorna ser ut? Ni gick ju till val på att ordna ekonomi.

– Jo, och de kommer att få se hur resultatet ser ut, säger Per Wahlberg.

Mittnytt: Innan valet?

– Det kan inte jag svara på. Det beror på när ekonomiavdelningen blir färdiga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

Mer i ämnet