Fria teatergrupper når ut till unga

Uppdaterad
Publicerad

De fria teatergrupperna vill ta över uppdraget att spela för länets barn.

Vi träffar länets fria teatergrupper Cirkus Elvira, med clownen Daff Daff och Teater Soja vill diskutera barnkultur efter SVTs rapportering om att Teater Västernorrland, bara nådde knappt 5000 barn i länet i fjol.

Teater Soja, med tre fast anställda, har ett tomrum att fylla och de lyckas bra med små resurser.

Barnkultur i Västernorrland

– Vi turnerar i hela norra Sverige och nådde 7 000 elever i fjol, vara 3300 i Västernorrland, berättar Malin Berglund, producent Teater Soja.

Lite pengar

De riktar ingen kritik mot Teater Västernorrland utan trycker i stället på vikten av att det finns en fast teater med resurser att göra stora uppsättningar med mycket teknik. Barnen behöver se den typen av föreställningar också, menar de.  Dessutom är de tacksamma för den hjälp de kan få i form av lån av teknik och lokaler, men ett är klart: de fria grupperna får en bråkdel av det stöd Landsting och kommun lägger på den fasta institutionen. Det sätter press på de fria grupperna.

– Vi gör väldigt kostnadseffektiva vi lyckas nå väldigt många barn med lite pengar, säger Thomas Jerbo, Cirkus Elvira.

Nätta produktioner

En av orsakerna till att Teater Västernorrland inte når fler barn är, enligt dem själva, att skolorna inte har tid att ta emot dem, medan kommunerna kritiserar teatern för att inte anpassa sig till deras behov. En attityd som Soja själva inte känner igen.

– Den vanligaste kommentaren vi får är att vi gör så nätta produktioner och att vi är flexibla, både vad gäller lokaler och turnéer, säger Malin Berglund.

”Ge oss ett uppdrag”

Till skillnad från Teater Västernorrland, har de fria grupperna ingen uppdragsgivare, utan måste, för sin överlevnads skull, själva se till att nå ut till publiken. Det är något de gärna skulle vilja ändra på och det handlar om kulturpolitik.

– Bevisligen är vi bra på att göra kostnadseffektiva föreställningar. Fick vi ett uppdrag att göra skolföreställningar, skulle vi lätt kunna serva varenda skola i  länet, säger Thomas Jerbo.

Makten över den frågan har kulturpolitikerna.

– Vi skulle önska att de gav oss det här uppdraget. Ge oss mandat och ekonomi att göra det, säger Thomas Jerbo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnkultur i Västernorrland

Mer i ämnet