Kommunerna väljer andra teatergrupper

Uppdaterad
Publicerad

Scenkonst Västernorrlands teaterverksamhet når allt färre barn- och unga. Kommunerna menar att teatern måste anpassa sig efter skolorna och inte tvärt om.

Ägarna, landstinget och Sundsvalls kommun, kräver att hälften av Scenkonst Västernorrlands publik ska bestå av barn och unga. Det målet uppnås, tack vare dans, musik och film-institutionerna.

Teaterns unga publik minskar i antal. 2012 nådde teatern 17 000 barn och unga. I fjol hade den siffran minskat till knappt fem tusen, mindre än en tredjedel.

Barnkultur i Västernorrland

Enligt Scenkonst Västernorrland har man svårt att nå ut med sin verksamhet och teaterchefen menar att problemet ligger hos kommunerna.

– Problemet är inte att vi inte producerar, utan att mottagarledet har svårigheter. Det är brist på samordning i kommunerna, brist på pengar och brist på tid att ta emot hos, säger Lena Engqvist Forslund.

”Ingen brist på samordning”

Men Ninni Mellander, kulturenheteschef i Kramfors kommun, håller inte med.

– Här är det i alla fall ingen brist på samordning och jag har bra kontakt med rektorerna.

Flera kommuner i Västernorrland säger till SVT Nyheter att man vill vända på perspektivet och menar att länsteatern kunde bli bättre på att anpassa sig efter kommunerna och skolornas behov.

– Jag kan ibland se problem med att det är stora föreställningar och då behöver de ha särskilda lokaler att vara i. Och då blir det svårt. Då ska vi bussa eleverna från skolorna till exempel här i Ullånger och Nordingrå – och det blir dyrt, konstaterar Ninni Mellander.

Väljer bort avtal

I dag har bara två kommuner i länet avtal med Scenkonst Västernorrland: Sundsvall och Timrå. Enligt teatern skulle det underlätta om fler tecknade avtal.

SVT: Kramfors väljer att inte ha avtal – varför?

Det är ju bland annat det här att det blir dyrt med bussning. Jag har sett att det är bättre att jag plockar in teatergrupper som kan spela ute på de mindre orterna.

I Örnsköldsvik konstaterar kulturskolechef Ann-Catrin Brandtlin att man avstår att skriva avtal för att kunna vara mer flexibiel när man har en begränsad budget att röra sig med.

– Vi vill kunna använda oss av andra teatergrupper också och inte vara fastlåsta i ett avtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnkultur i Västernorrland

Mer i ämnet