Polisen slog till mot vandrarhemmet i Sundsvall Foto: SVT

Hallick fick två månaders fängelse – får tillbaka pengarna

Uppdaterad
Publicerad

En 33-årig man greps 2014 på ett vandrarhem i Sundsvall. Polisutredningen visade att han arbetat som hallick och i hans ägo fanns en stor summa i kontanter. Nu döms han för brottet men får behålla pengarna.

Polisens utredning visar att den 33-årige mannen rest runt i flera svenska städer tillsammans med en kvinna. Från slutet av november till mitten av december 2014 befann de sig på hotell och vandrarhem i Gävle, Västerås, Norrköping, Örebro och Jönköping. I Sundsvall satte polisen in spanare. Dessa kunde snabbt konstatera att det förekom sexhandel på kvinnans rum.

Polisen slog till

Vid husrannsakan fanns både kvinnan och mannen på rummet. Polisen beslagtog deras mobiltelefoner och mannen jacka fann de hans pass och drygt 61 000 kronor. 33-åringen påstod att han bara förvarade pengarna åt kvinnan. Flera av sexköparna i Sundsvall dömdes sedan till dagsböter.

Prostitution i Sundsvall

Greps i Rumänien

Mannen greps misstänkt för koppleri, satt anhållen i två dagar, och lämnade sedan landet. Under 2015 greps han på nytt i Rumänien och satt frihetsberövad i 20 dagar innan han skickades tillbaka till Sverige.

Får tillbaka pengarna

Sundsvalls tingsrätt dömer nu mannen till två månaders fängelse för koppleri. Vad gäller de pengar som hittades hos mannen menar tingsrätten att enligt den lag som rådde vid brottstillfället måste brottet leda till minst sex års fängelse om ett förverkande av pengarna skulle bli aktuellt. Koppleri kunde då leda till max fyra års fängelse.

33-åringen får därför tillbaka de pengar som åklagaren menar att han tjänat som hallick.

Fotnot: Uppgiften om att mannen får tillbaka pengarna bygger på att pengarna beslagtagits från honom och att rätten sedan beslutat att pengarna inte ska vara förverkade. Kammaråklagare Jens Göransson uppger dock att pengarna inte nödvändigtvis behöver återlämnas till mannen. Detta eftersom han uppgivit att det inte är hans pengar. Istället kan pengarna komma att återlämnas till kvinnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prostitution i Sundsvall

Mer i ämnet