Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör länsveterinären Helén Löfblad förklara varför hästförmedlaren från Sundsvall föreläggs med vite, och vad som gäller när hon nu riktar in sig på utlandet i stället. Foto: Stina Ahlinder/SVT

Beslutet: Hästförmedlaren från Sundsvall föreläggs med vite

Uppdaterad
Publicerad

Hästförmedlaren från Sundsvall har utretts av Länsstyrelsen Västernorrland, eftersom hon förmedlat hästar utan tillstånd.

Nu föreläggs hon med vite och förbjuds att fortsätta med sin verksamhet.

– Det ska vara rättvist för djuren så de inte blir lidande i samband med försäljning, säger Helén Löfblad, länsveterinär vid länsstyrelsen.

SVT Nyheter Västernorrland har granskat den unga kvinnan från Sundsvall, som förmedlat hästar från utlandet till svenskar som trott sig köpa välfungerande ridhästar, men i flera fall fått hästar som inte varit vad kvinnan lovat.

Länsstyrelsen Västernorrland har utrett kvinnan, eftersom hon saknar tillståndet som krävs för att sälja fler än fyra hästar per år. Nu har beslutet kommit: Om kvinnan fortsätter med sin verksamhet tvingas hon betala 50 000 kronor per förmedlad häst.

Hästförmedlaren från Sundsvall

Förbjuds att fortsätta

Länsstyrelsen anser att kvinnan bedrivit tillståndspliktig verksamhet genom att förmedla och/eller sälja ett stort antal hästar. De skriver även att de har tagit del av konversationer mellan kvinnan och köpare där hon matchar hästar med köpare och att hon lämnar information om hästarnas hälsostatus.

Länsstyrelsen bedömer att den verksamhet kvinnan bedrivit kräver tillstånd enligt djurskyddslagen och eftersom hon saknar tillstånd förbjuds hon att fortsätta med verksamheten. Enligt länsstyrelsen tas detta beslut för att förhindra lidande och sjukdom hos djur.

Annonserar fortfarande hästar

Samma vecka som beslutet var klart så annonserar kvinnan hästar på en tysk sida på sociala medier, vilket är något som länsstyrelsen inte kan kontrollera då deras beslut bara gäller i Sverige.

I klippet ovan: Se hästförmedlarens annonser och hör länsveterinären om vilken effekt hon tror att beslutet om vite får.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hon misstänks ha tagit in slakthästar från utlandet och sålt med felaktig beskrivning i Sverige. Detta har hänt i fallet med ”Hästförmedlaren” – på 60 sekunder. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hästförmedlaren från Sundsvall

Mer i ämnet