Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hon misstänks ha tagit in slakthästar från utlandet och sålt med felaktig beskrivning i Sverige. Detta har hänt i fallet med ”Hästförmedlaren” – på 60 sekunder. Foto: SVT

Köpare varnar för oseriös hästförmedlare från Sundsvall – nu utreds hon

Uppdaterad
Publicerad

En ung kvinna från Sundsvall har förmedlat hästar från utlandet till svenskar som trott sig köpa välfungerande ridhästar. Men i flera fall har hästarna haft brister och på sociala medier varnar nu hästköpare från hela landet för hästförmedlaren.

SVT Nyheter Västernorrland har granskat kvinnan och varit i kontakt med flera personer som köpt hästar som inte är vad hon utlovat.

En kvinna som SVT pratat med har haft hästar i samma stall som hästförmedlaren. När stallet drabbades av den mycket smittsamma hästsjukdomen kvarka, misstänkte hon att hästförmedlarens importerade hästar spridit smittan.

En annan kvinna anmälde händelsen till länsstyrelsen och nämnde samtidigt hästförmedlarens omfattande försäljning. Under perioden januari till september 2022 har kvinnan 130 annonser med sålda hästar bara på forumet Hästnet, enligt länsstyrelsen som utreder henne.

Hästförmedlaren från Sundsvall

– Hon är en frisk fläkt som visade sig ha fula affärer hela tiden, säger den tidigare stallgrannen, som vill vara anonym.

Förnekar försäljningen

Djurskyddslagen kräver tillstånd för säljare som förmedlar fler än fyra hästar per år. Men till länsstyrelsen förnekar hästförmedlaren att hon ägnar sig åt försäljning.

”Hon säger att hon inte äger eller säljer några hästar, hon står inte på några köpeavtal eller liknande”, står det i länsstyrelsens anteckning.

Så säger hon även till SVT. Men hos två köpare som SVT haft kontakt med kan man se att kvinnans namn visst står på köpeavtalet – och att det är till henne betalningen går.

Ändrar sin berättelse

När SVT ringer upp hästförmedlaren för att ställa frågor om hennes affärer, blir svaret först att hon inte säljer några hästar utan bara är en skötare. Men senare under samtalet säger kvinnan att hon har förmedlat hästar från flera länder, dock utan att ha sett dem själv.

– Litauen, Holland, Tyskland, Belgien. De kommer från hela Europa, säger hon.

I klippet: Historien om hästförmedlaren på 60 sekunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hästförmedlaren från Sundsvall

Mer i ämnet