Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad gör man egentligen när man blivit missnöjd med ett hästköp? Advokaten Frida Treschow svarar på det i klippet. Foto: TT & Lars Wiklund/SVT

Advokaten: Det gäller om du blir missnöjd med ett hästköp

Uppdaterad
Publicerad

Frida Treschow hjälper till att reda ut vad som gäller juridiskt när en köpare är missnöjd med ett hästköp. Lönar det sig att polisanmäla? Och vad ska man tänka på när man importerar en häst till Sverige?

Annelie Bohlin i Haninge köpte en skadad häst av hästförmedlaren från Sundsvall och polisanmälde henne för bedrägeri, men förundersökningen lades ner. Polisens förklaring var att brottet inte hörde under allmänt åtal eftersom hon köpt hästen från en privatperson, och då är det köplagen som gäller.

I chatten nedan kan du ställa dina frågor till advokaten Frida Treschow. Hon svarar mellan klockan 13:00 och 14:00, men du kan skicka dina frågor redan nu.

Chatta med advokaten – så gör du en säker hästaffär

Hej,

Nu avslutas den här chatten. Tack för era frågor till Frida! Hoppas att ni fått svar på det ni funderat över.
Hör gärna av er till oss om ni har tips på annat kring detta, eller om något helt annat, som vi borde granska.

Allt gott
Sara, SVT Västernorrland

Anki • Jag sålde en häst till en familj förra året. Hästen såldes som körhäst då ridningen inte funkade. Hästen bockar och stegrar när den har ryttaren på ryggen efter en traumatisk händelse på Irland, vilket även stod i kontraktet när hästen såldes.
Nu klagar den nya ägaren att hästen inte går att ridas och hota mig med polisanmälan osv.
Vad kan jag göra?

Vad en köpare har vetat om innan köpet är inget fel som en köpare efter köpet kan göra gällande. Man kan aldrig hindra att någon polisanmäler men om det inte finns några fog för anmälan så kommer utredande polis och åklagare att lägga ner förundersökningen.

Charlotta • Vid köp mellan privatperson och företag/bolag kan köparen enligt konsumentköplagen ångra sig innan hästen innan hästen är levererad och återfå handpenningen?

Enligt konsumentköplagen har du ingen ångerrätt eller bytesrätt när hästen är levererad. Du kan ha rätt att häva köpet och få en ny vara enligt lag om det är fel på hästen.

Dinah • Hej! Hur gör jag när hästen inte alls är som det stått i annonsen och de uppgifter säljaren lämnat? Jag vill häva köpet. Hur går jag vidare? Mvh

Då bör du kontakta säljaren och informera om de fel som du gör gällande samt förklara att du vill häva köpet. När en köpare gör detta så kallas det för att köparen reklamerar felet.

Louise • Köpt en häst imponerad från Irland via svensk hästförmedlare. Priset var högt i förhållande till hästens ålder och utbildningsnivå. Den var i stort sett outbildad och oridbar. Vi försökte få ordning på det själva, men fick sedan lämna till beridare men det slutade med att vi fick sälja hästen vidare som ett projekt till 1/3 av priset. Hästhandlaren ville inte hjälpa till med varken byte eller utbildning då det hade gått mer än 6 månader innan vi sträckte ut en hand och flaggade om problemen.
Kan man i efterhand kräva förmedlaren på skadestånd? Och har det verkligen gått för lång tid även om det gått mer än 6 månader? I kontraktet står det att felet skall reklameras senast 2 månader efter upptäckten. Vilket vi också gjorde efter att vi fått besked och utlåtande från beridaren.

Det beror på vem som är säljare och vem som är köpare i det enskilda fallet. Om säljaren är en privatperson och köpet förmedlas genom en hästförmedlare så blir både säljare och förmedlare solidariskt ansvariga. Oavsett vilken svensk lag som blir tillämplig så kan man framställa krav förutsatt att man har reklamerat i rätt tid. Även om det har gått en tid från det att man reklamerade tills att man framställer sina specifika krav. Eftersom förutsättningar alltid kan skilja sig från fall till fall bör man med fördel stämma av med en advokat hur man bäst går till väga och vad som gäller.

Charlotta • Om en avtalat villkor för fullföljandet av köp är att hästen går igen i veterinärbesiktningen men veterinären avbryter besiktningen pga hästen inte är i besiktningsbart skick kan säljaren då påstå att köpet inte kan hävas eftersom hästen inte gjort en besiktning?

Det beror såklart på från fall till fall exakt vad som står i avtalet eller vad parterna kommit överens om. Men syftet med en sådan klausul ska vara att en besiktning kan avbrytas på inrådan av veterinär och att fullföljandet av köpet mot bakgrund av detta inte ska genomföras. Det är syftet med likande klausuler. För att undvika tvister och missuppfattningar är det viktigt att ha det tydligt reglerat i avtalet.

Anki • Hur kollar man upp en köpare/säljare?

Det finns flera olika sätt men många hade undvikit att hamna i de situationer som de befinner sig i endast genom att googla säljaren/köparen innan köpet. Sen kan man även kontakta Kronofogdemyndigheten och tingsrätten som säljaren/köparen tillhör för att se om denne varit i tvister tidigare.

Anna • Om det visar sig att en häst har en allvarlig skada (blir utdömd av veterinär) några månader efter köp och hästen är försäkrad. Är det försäkringsbolaget som kliver in eller måste man ta det med säljaren?

Det är upp till det enskilda försäkringsbolaget att avgöra detta. De flesta försäkringsbolag har en policy att inte ersätta hästen/skadan om det var ett fel som bevisligen fanns innan köpet. Då var det ju säljaren som ev hade hästen försäkrad när skadan uppstod. I de fallen får man istället vända sig till säljaren med sina krav. Vid fel som hästen fått efter köpet (nyare skador) brukar försäkringsbolaget ersätta.

Micke • Men är det lönt att polisanmäla? En av köparna polisanmälde men det blev inget mer. Inget polisen prioriterar?

Det vanligaste är att den här typen av tvister och fel i häst drivs civilrättsligt och inte av polis och åklagare. Det är i slutändan upp till polis och åklagare att avgöra om de ska utreda brottet och inleda en förundersökning och det avgörs från fall till fall. Men som sagt det vanligaste är att man driver tvisten civilrättsligt i stället.

Ponnyfia • Hej, är det hästförmedlaren gör olagligt?

Generellt gäller att en vara (häst) som en säljare säljer ska motsvara den information som säljaren lämnar. Gör den inte detta så är det ett köprättsligt fel.

Säljaren kan också ha gjort sig skyldig till bedrägeri denne lurat köparen och köparen tagit ekonomisk skada. Om man blivit utsatt för bedrägeri så bör man polisanmäla brottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hästförmedlaren från Sundsvall

Mer i ämnet