Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När SVT kontaktade kvinnan från Sundsvall så säger hon att hon inte sålt några hästar. Hör henne berätta om sin roll i klippet. Foto: SVT

Hästförmedlaren från Sundsvall: ”Jag har inte sålt några hästar”

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan, som är i 20-årsåldern, anklagas av köpare för att ha sålt hästar med skador eller andra fel. Kvinnan själv nekar till anklagelserna och säger att köparna har hittat på. Men att få en förklaring till hennes roll i hästaffärerna visar sig vara svårt.

När SVT Nyheter Västernorrland kontaktar kvinnan från Sundsvall som har förmedlat hästar till människor runt om i landet, börjar hon med att säga att hon inte har sålt några hästar. Under intervjun ändrar hon sin berättelse flera gånger.

Ibland säger hon att hon inte säljer hästar, utan förmedlar åt privatpersoner. Ibland förnekar hon förmedlingen och menar att hon bara rider hästarna. Hon säger att det är hästägarna utomlands som inte varit ärliga.

Hästförmedlaren från Sundsvall

– Jag har inte ens sett hästarna. Man kan inte skjuta budbäraren som kommer med post, säger hon.

Menar att anklagelserna är falska

Hon medger sedan att hon förmedlar hästar, men att hon inte tjänar något på det. Flera gånger under intervjun nämner hon sin unga ålder som en förklaring till varför hästköpare påstår att hon medvetet säljer skadade hästar.

– Det där är något som de hittar på för jag är ung och det är enkelt att skylla på mig, säger hon.

Hänvisar till undersökningsplikten

Kvinnan är också tydlig med att de som köper hästar har ett eget ansvar och att köparna borde förstått när de köper en, enligt henne, billig häst från utlandet.

– Du som köpare har undersökningsplikt enligt lag, säger hon.

Medger försäljning av skadad häst

Senare i intervjun medger hästförmedlaren att hon sålt en häst till Annelie Bohlin, som bor i Haninge. När hästen, som kostade Annelie drygt 140 000 kronor, visade sig svår att rida tog Annelie den till en veterinär, som upptäckte att hästen hade flera skador. Hästförmedlaren berättar att hon betalade tillbaka 10 000 kronor av summan till Annelie – vilket Annelie inte tyckte var tillräckligt.

I slutet av intervjun säger hästförmedlaren att kritiken mot henne är påhittad och att det handlar om avundsjuka.

Hör hästförmedlarens svar på kritiken i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hästförmedlaren från Sundsvall

Mer i ämnet