Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hon exploderade, helt okontrollerbart” – se den svårridna hästen som Anna Andersson köpte från hästförmedlaren, och hör henne berätta om den allvarliga olyckan. Foto: privat

Anna köpte en okomplicerad valack – fick hem ett problematiskt sto

Uppdaterad
Publicerad

Anna Andersson i Gävleborg var ute efter en problemfri häst att ha kul med. På Hästnet fick hon syn på en valack från Nederländerna, och efter långa sms-konversationer med hästförmedlaren från Sundsvall slog hon till. Men hästen hon fick hem var inte alls vad hon förväntade sig.

I annonsen stod det ”han är okomplicerad i all hantering och världens snällaste”. Men ”han” visade sig vara ett komplicerat sto.

– Andra kvällen skulle jag kratsa hennes hovar, vilket inte skulle vara några problem enligt hästförmedlaren. När jag lyfte hoven så sparkade hon mig ganska rejält. Där började det ringa nån klocka, säger Anna.

Hästförmedlaren från Sundsvall

Anser att hästförmedlaren ljugit

Advokaten Frida Treschow betonar att det är väldigt viktigt att göra en noggrann undersökning innan man köper en häst från utlandet. Anna tycker att hon varit noggrann och ställt alla relevanta frågor. Hon säger att det tidigare fungerat bra när hon köpt utländska hästar, och menar att hästförmedlaren ljugit för henne.

– Det är klart att det alltid är bättre att åka och träffa och provrida hästen. Men det är ändå inte säkert att man får den häst man provrider, säger Anna.

Hästförmedlaren: ”Karma”

När SVT:s reporter frågar hästförmedlaren om hon känner till att Anna kastades av och skadades blir svaret:

– Har de videos när de ramlar av hästen? Nä. Jag har inte hört något om det där.

Hästförmedlaren berättar att alla hästar hon ridit har varit fina och snälla, och att hästar kan bli rädda i nya miljöer.

– Hon rider kanske väldigt hårt så hästen inte tycker om henne. Eller så är det karma liksom, säger hästförmedlaren.

Hästen är tillbaka i Nederländerna

Anna Andersson tog kontakt med stallet i Nederländerna och fick då veta att hästen såldes som en problemhäst. De hade, enligt Anna, varit noga med att informera hästförmedlaren om att den sparkar när man lyfter på benen. Det fick Anna inte veta vid köpet.

Anna fick drygt 5 000 kronor av hästförmedlaren för att hästen hade fel kön. Hon hade betalat drygt 90 000 för hästen. När hon försökte häva köpet blev hästförmedlaren otrevlig berättar Anna. I stället kom hon överens med den tidigare ägaren i Nederländerna om att de skulle köpa tillbaka hästen.

I klippet: Se den svårridna hästen, och hör Anna Andersson berätta om när hon blev avkastad och skadades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hästförmedlaren från Sundsvall

Mer i ämnet