”Idrott bästa integrationen”

Uppdaterad
Publicerad

Idrottsrörelsen ska bli bättre på integration – och föreningarna i Västernorrland ska nu få hjälp i arbetet. Men det finns idrotter som redan nått långt: brottningen är ett exempel.

Vi har besökt brottningsklubben i Husum där många nyanlända hittat sin väg in i det svenska samhället.

Jawid Kazemi är en av dem som anslutit till klubben de senaste månaderna.

– Jag började brottas här i Sverige och det var roligt så jag fortsatte, berättar Kazemi, som snabbt blivit en duktig tävlingsbrottare.

I Husum tränar killar och tjejer tillsammans och åldrarna är blandade – ett koncept som gett både bredd och elit.

– Alla blir som en stor familj, konstaterar Emma Strandberg.

Klubbens mångårige tränare Mehdi Farokhian, som också är landslagstränare, konstaterar att brottning är en stor sport i Iran och Afganistan och att många kommer till klubben med mycket erfarenhet – och att träningen fyller en viktig roll.

– De kan använda träningen till att må bättre fysiskt och psykiskt – och samtidigt är det bra integration.

Han ser idrotten som en viktig aréna för integration.

– Ett exempel är jag själv, hur jag integrerade mig genom idrott och arbete.

Det är inte alla idrotter som kommit lika långt i integrationsarbetet som brottningen. I Västernorrland ska föreningar nu få hjälp med att nå ut till nyanlända.

En person i varje kommun ska fungera som en länk mellan flyktingboenden och föreningar. I Örnsköldsvik håller man på att rekrytera till den nya tjänsten.

– Det är många föreningar som hört av sig och vill ha hjälp och stöd i de här frågorna och vi känner att tillsammans med Västernorrlands idrottsförbund, så ska vi försöka möta upp det behovet, Niklas Westlund, på kultur- och fritidsförvaltningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.