John Åberg (S) gick mot partiet – nu uppmanas han avgå Foto: SVT

John Åberg (S) uppmanas avgå

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna kommer att uppmana landstingspolitikern John Åberg att avgå efter BB-beslutet.

I fredags beslutade landstingets Hälso- och sjukvårdsnämnd att stödja förslaget att lägga ner förlossningen vid Sollefteå sjukhus.

S-ledamoten från Sollefteå, John Åberg, valde då att trotsa partiet och rösta mot en nedläggning. Nu tvingas han avgå.

Krisen i Landstinget Västernorrland

– Vi kan konstatera att han lovat följa partiets spelregler men nu valde han att bryta det löftet, säger Stefan Wikén, ombudsman för partidistriktet.

Förtroendet brutet

Vid distriktsmötet igårkväll bestämdes att ordföranden Eva Sonidsson skulle kontakta John Åberg och föra fram partiets krav. Om han inte avgår självmant kommer han att uppmanas att lämna sina uppdrag vid nästa möte, enligt uppgift till SVT.

– Förtroendet för John Åberg är brutet, nu vet vi ju inte om vi kan lita på att han följer spelreglerna nästa gång heller, säger Stefan Wikén.

Tar strid mot partiet

När beslutet ursprungligen var tänkt att klubbas i fullmäktige i våras valde John Åberg att stanna hemma från mötet och fick därmed ersättas av en annan ledamot som röstade för partiets linje.

Likadant gjorde han när beslutet om ortopeden klubbades under sommaren.

Den här gången valde han istället att ta strid mot partiet.

Andra förutsättningar

– Då kunde han ju sitta kvar eftersom han lovade att följa partiets spelregler, den här gången är det annorlunda, säger ombudsmannen Stefan Wikén.

SVT har sökt John Åberg utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet