– Den fysiska smärtan är inte det värsta. Det är rädslan man känner efteråt, säger Jonas Edström som blev misshandlad helt oprovocerat på Navet i Sundsvall i går.

Jonas: ”Det bara small”

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Edström fick frågan om han hade en cigarett. Svaret blev nej – ögonblicket senare fick han ett knytnävsslag i ansiktet.

Jonas Edström är det senaste offret för den eskalerande hot- och våldssituationen på busstationen Navet i Sundsvall.

I går måndag skulle han till jobbet i centrala Sundsvall. Han hade parkerat bilen i omedelbar anslutning till Navet och hade köpt p-biljett när en okänd person kom fram till honom och bad om en cigarett.

Problem på Navet i Sundsvall

Hade inga pengar

– Jag sa nej och hänvisade honom till Pressbyrån intill. Han sa att han inte hade några pengar, och då sa jag att då kanske man inte kan röka. Jag tycker absolut inte att jag var oförskämd eller nåt, berättar Jonas Edström.

Jonas gick mot bilen men mannen följde efter. Jonas fick en olustkänsla.

– Han frågade om det var min bil och sa att den var snygg. Sen small det. Jag fick ett knytnävsslag rakt i ansiktet, berättar han.

SVT: Vad tänkte du?

– Jag blev chockad. Och rädd. Det var väl inte så jag trodde att min dag skulle börja.

Jonas larmade polisen och mannen greps så småningom misstänkt för misshandel, men släpptes efter förhör.

Jonas Edström har en svullen läpp och sår på munnen och hakan efter gårdagens händelse.

Rädslan det värsta

– Men det är inte det som är det värsta. Det är den psykiska biten. Rädslan man känner. Man ska inte behöva vara rädd när man är på stan och på Navet. Det är ju många barn där också som åker buss till och från skolan. Det är fruktansvärt.

SVT vill göra intervjun med Jonas Edström på parkeringen vid Navet där det hela inträffade. Men det vill han inte.

– Nej. Jag är rädd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Problem på Navet i Sundsvall

Mer i ämnet