Nina Fållbäck Svensson, hälso- och sjukvårdsdirektör, säger att man har högre ingångslön än till exempel Jämtland-Härjedalen. Foto: SVT/TT montage

Kampen om sjuksköterskorna hårdnar

Uppdaterad
Publicerad

Konkurrensen om sjukvårdspersonalen hårdnar. Grannlandstinget, Region Jämtland Härjedalen, satsar nu flera miljoner på nya arbetstidsmodeller och högre löner för utvalda grupper.

Läs också: ”Regionen höjer sjuksköterskelöner”

Satsningen är en nyhet för sjukhusdirektören i Västernorrland när vi når henne. Och hon reagerar så här.

– Vi ligger lite högre i ingångslön än Jämtland-Härjedalen. Det handlar om hundralappar. Men vi ska inte ha en osund konkurrens, säger Nina Fållbäck Svensson.

SVT: Ser du det här som ett hot mot era möjligheter att rekrytera?

– Vi behöver gå igenom det ytterligare och se om det är detaljer vi behöver parera, alla landsting kämpar för att klara kompetensförsörjningen.

Satsningar i fjol

Hon säger att landstinget i Västernorrland gjorde flera satsningar på personalen i fjol.

– Vi har gjort en del andra satsningar som till exempel en kompetenstrappa för sjuksköterskor inom slutenvården. Det handlar om en tydlig löneutveckling för att kunna behålla och rekrytera personal, säger Nina Fållbäck Svensson.

Klent resultat

Däremot konstaterar hon att satsningen, som många fått del av, inte gett något tydligt resultat än.

– Den har inte gett så stort genomslag än. Kanske behöver det gå mer tid för att se den fulla effekten av det.

Hon framhåller också att landstinget gjorde en rejäl lönesatsning på specialistsköterskor i fjol på fyra procent.

– Det finns mycket uppfattningar om lönefrågor, vi har satsat många miljoner. Men vi kan inte göra allt samtidigt för alla, menar hon.

Kan behöva göra mer

Alla landsting kämpar på sitt sätt med att minska beroendet av stafettpersonal och hyrsjuksköterskor.

– Det kan vara så att vi behöver göra fler åtgärder och se över hur andra gör. Det är viktigt att ha en omvärldsbevakning.

Extra ersättning i sommar

Sommarplaneringen är i full gång och där kämpar man med att få ihop pusslet så att personalen ska få ledigt. Det kommer att bli någon form av satsning för att locka personal hit.

– Vi behöver naturligtvis titta på extra ersättningar. En del landsting avstår från att ge det men jag tror att vi behöver ha extraerbjudanden, säger Nina Fållbäck Svensson.

Hon säger också att landstinget redan bestämt vad det blir för ersättningar, men att regelverket kommer att offentliggöras inom ett par veckor. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.