Kollektivtrafik i förändring

Uppdaterad
Publicerad

Flera förslag till förändrad kollektivtrafik utreds nu i Örnsköldsvik. Allt från avgiftsfritt för föräldrar med barnvagn till fritt för alla.

Redan till sommaren blir det fri kollektivtrafik för alla barn och ungdomar i Örnsköldsviks kommun. Som det ser ut nu får elever med ett visst avstånd till skolan skolskjuts medan de som bor inom en viss gräns ta sig till skolan på egen hand eller med hjälp av sina föräldrar.

– En del har möjlighet att ta sig till stan och hem igen medan andra inte har det. Det här är i första hand en demokratifråga. Att möjliggöra för ungdomar att röra sig fritt utan att vara beroende av andra, säger Leif Lindholm, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

#vårtklimat-västernorrland

(V): ”Alla ska kunna åka gratis”

Vänsterpartiet gick till val med att försöka ordna avgiftsfri kollektivtrafik för alla i kommunen. Som det ser ut nu ligger det bit bort i framtiden.

Men Göran Wåhlstedth, gruppledare för Vänsterpartiet, menar att en förändring med fri kollektivtrafik för ungdomar är början på en större förändring.

– Det är ett bra första steg att ungdomarna i första hand får åka gratis. Sen ser vi långsiktigt att vi vill att alla ska ha möjlighet att åka gratis. Det är där vi ser de stora effekterna på miljön. Att sådana som jag när jag sitter i min bil på väg från Mellansel och ser gratisbussen åka förbi. Då lär jag tänka att jag är bra dum som inte åker buss istället.

Gratis med barnvagn

Det finns även ett medborgarförslag som utreds av kommunen. I det förslaget ska det vara gratis för föräldrar med barnvagn att åka buss.

– Det bygger på en säkerhetsaspekt. Att kliva på längst bak i bussen och gå fram för att betala och lämnar ett obevakat barn längst bak i bussen känns nog inte så trevligt. Fritt åkande för de med barnvagn skulle underlätta en del för både chauffören och den enskilde passageraren, säger Leif Lindholm (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat-västernorrland

Mer i ämnet