Kommunalrådet: ”Jag är chockad”

Uppdaterad
Publicerad

Igår avslöjades att vdn arbetsbefrias från det kommunägda försäkringsbolaget SKFAB efter avslöjande om vidlyftig representation.

– Det är klart jag är chockad, säger Peder Björk (S), kommunalråd i Sundsvall.

Sundsvalls kommun är tillsammans med Gävle den största aktieägaren i det kommunägda försäkringsbolaget Svenska kommun försäkring AB som nu arbetsbefriat sin vd efter Arbetarbladet avslöjat en omfattande representation på skattebetalarnas bekostnad. Örnsköldsviks kommun hör också till en av de tio ägarna men deras andel är mindre.

– Det är klart att jag är chockad av uppgifterna som kommit fram, säger Peder Björk (S), kommunalråd i Sundvall.

SKFAB

SVT: Hade ni någon aning om vad som pågick?

– Nej uppgifterna kommer ju nu  efter Arbetarbladets granskning. Jag har naturligtvis blivit informerad efter det styrelsemötet förra veckan.

Det var i fredags SKFAB fattade beslutet att arbetsbefria vd Björn Ryd. Orsaken var i första hand omfattningen av hans representationskonto.

SVT: Har du själv märkt av den överdrivna representationen?

– Nej, jag sitter ju inte i styrelsen längre. Och vi från styrelsen är ju inte med i den löpande verksamheten. Vad jag förstår har representationen skett utanför konferenser och styrelseträffar, säger Peder Björk.

Men det är inte första gången Björn Ryd varit i blåsväder. För några år sedan gjorde SVT Västernorrland en granskning av bland annat hans höga arvoden.

SVT: Hände det någonting efter diskussionen om Ryds arvode?

– Ja, lönen har diskuterats, men det har funnits ett ingånget avtal som följts, säger Peder Björk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SKFAB

Mer i ämnet