Kommunen ingrep mot tiggarna

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten i Sundsvall planerade i helgen ett omhändertagande av tre barn till EU-migranter. Familjen valde då att lämna Sverige för den 350 mil långa resan tillbaka till Rumänien.

Kommunens agerande har mötts av kritik från frivilligorganisationer i Sundsvall. Mamman hade kommit upp till Sundsvall med barnen inför julen men bara ett par dagar senare fick de ge sig av igen.

– Oerhört osmidigt agerat av kommunen. Familjen som blev uppsökt av kommunen upplevde sig hotad med ett omhändertagande och pappan var alldeles knäckt, berättar Bosse Johansson vid Street Aid.

Tiggande EU-migranter i Västernorrland

”Absolut inget hot”

Eva Rönnbäck som är enhetschef vid socialtjänsten bekräftar att man haft kontakter med en familj med tre barn i mellanstadieåldern. Enligt Eva Rönnbäck informerades familjen om föräldrarnas ansvar att försörja sig själva och skydda sina barn. Ytterst kan kommunen besluta om ett tillfälligt omhändertagande.

– Vi har absolut inte hotat någon. Vi försöker att följa de regler för EU-migranter som gäller i Sverige, säger Eva Rönnbäck.

350 mil lång resa

Enligt uppgifter till Mittnytt fick familjen två dagar på sig att lämna husvagnen. Följden blev dock att mamman och barnen lämnade Sverige utan att situationen för de tre barnen vare sig förändrats eller förbättrats. Också i Rumänien lever familjen under enkla förhållanden.

– Jag kan inte förstå varför familjen kunde få vara tillsammans över julhelgen. Dom upplevde att dom hade att välja på att ge sig av eller att få sina barn omhändertagna. Nu skickades dom ut på vägarna istället.

Resan hem till Rumänien är 350 mil och tar tre dagar.

”Halvhjärtat” stöd

I förra veckan blev Sundsvalls kommun uppmärksammad för att ha flyttat EU-migranternas läger inför kungainvigningen av bron. Då bad kommunen om ursäkt och lovade både el och toaletter till EU-migranterna. Elskåpet kom upp före helgen men det praktiska med kabeldragningen har organisationen Street Aid fått sköta.

Trots ursäkten förra veckan upplevs det  kommunala stödet till EU-migranterna av frivilligorganisationer som engagerat sig i deras situation som ”halvhjärtat”.

Hopp om snöskottning

Elidas Ciurar är en av många EU-migranter som blir kvar i Sundsvall över julhelgen. Han har fyra små barn hemma i Sibiu i centrala Rumänien och delar husvagnen med sju andra EU-migranter.  Han välkomnar snön och hoppas att det skall innebära lite omväxling från livet som tiggare utanför köpcentra i stan.

– Snön innebär förhoppningsvis lite extraförjänster som snöskottare och jag föredrar det före jobbet som tiggare. Det är ett hårt liv men folk i Sundsvall är snälla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggande EU-migranter i Västernorrland

Mer i ämnet