Göran Greider, Per Herrey och Gudrun Schyman. Foto: TT

Sollefteå BB – så här tycker kändisarna

Uppdaterad
Publicerad

När Annie Lööf (C) nu besöker Sollefteå sjukhus är hon en i raden av kändisdebattörer och rikspolitiker som tyckt till om Sollefteå BB. SVT Västernorrland har hela listan.

Sjukvårdens ekonomi i Västernorrland är långt ifrån välmående. Politikerna står inför det faktum att kostnaderna måste minska med cirka 160 miljoner. De nu aktuella nedläggningarna i Sollefteå är en del av ett större paket av nedskärningar och omstruktureringar som man menar måste göras om ekonomin ska komma i balans.

Protesterna från de boende i Sollefteå har varit många och högljudda. Politiskt kaos med många avhopp har följt i dess spår.

Ockupationen av Sollefteå sjukhus

BB-nedläggningen har även fått kändisdebattörerna att vädra morgonluft, här är listan över de som hittills haft en åsikt.

Schyman

Först ut var Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt Iniativ. I en krönika i Feministiskt Perspektiv uttalade hon sitt stöd för ockupation och menade att ”politikerna inte tar frågorna på allvar”. Hennes lösning var att ”prioritera annorlunda”.

Sundström

Schyman följdes av musikern Stefan Sundström som i ett inlägg på SVT opinion inledningsvis erkände att han inte hade några erfarenheter av ”att ha krystvärkar i Södra Norrlands inland”. Inlägget handlade om avfolkningen av Norrland i allmänhet bemanningsföretagens skuld till vårdens nedmontering i synnerhet. Praktiska lösningar på vårdens budgetproblem i Västernorrland saknades.

Greider och Kjöller

Den flitige debattören Göran Greider drabbade samma dag ihop med Expressens Hanne Kjöller i SVT:s Aktuellt. Greider valde att göra frågan till en glesbygdsfråga i största allmänhet och menade att ”vård måste få kosta”. Hanne Kjöller, som så här långt är den enda kändisdebattör som ställt sig bakom nedläggningsbeslutet, menade att Sollefteå är ”en klinik som tar oerhörda resurser men inte garanterar någon säkerhet alls”.

Sjöstedt

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt var den förste kändis att på plats visa sitt stöd för ockupanterna.

– Vi i Vänsterpartiet tycker att man ska behålla den sjukvård som fanns här.  Vi tycker att man tagit ett felaktigt beslut. Folk har rätt till en bra service i alla delar av Sverige, sade Jonas Sjöstedt.

Han passade också på att läxa upp de partikamrater som röstat för en nedläggning.

Herrey

Göteborgsprofilen Per Herrey anslöt sig till en stödmanifestation för ockupanterna som hölls i Göteborg och uttalade då att han inte förstod ”hur politikerna där uppe tänker. Det är förfärligt att man gör nedskärningar i vården, speciellt om det slår mot kvinnor och barn. Det är konstiga prioriteringar”. Hur politikerna skulle ha prioriterat framgick inte.

Melander

Sven Melander, journalist och skådespelare, är också flitig bloggare. I ett videoinlägg med titeln ”Stäng ner hela Norrland” kommenterar han ABF:s kurs i bilfödslar med ”Det verkar som om någon i Sollefteå skulle behöva en lätt hjärnkirurgi”. Oklart vem Melander menar men inlägget avslutas med att han inte förstår hur detta kan vara ett problem i ”ett av jordens rikaste länder”. ”Skamligt” avslutar Melander.

Åsikter och ansvar

– Det är intressant att de tycker en massa utan att ha egna förslag på lösningar, men de har rätt att tycka. Vi är valda för att ta ansvar, det är skillnaden, kommenterar regionrådet Erik Lövgren (S) SVT:s lista.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ockupationen av Sollefteå sjukhus

Mer i ämnet