Gräsbrand vid Liden Foto: Jennie Edström

Många larm om bränder

Uppdaterad
Publicerad

Under dagen har det inkommit många larm om flera olika bränder, främst okontrollerade gräsbränder.

Under torsdagen rapporterades om flera bränder i länet, främst gräsbränder. Räddningstjänsten har ombett allmänheten att inte elda öppet, på grund av den rådande brandrisken som SMHI även varnat för.

– Vi avråder faktiskt från att elda gräs och annat på sina tomter. För vi har ju bevisligen haft larm nu de senaste dagarna där man varit ute och eldat och där det har spridit sig så byggnader varit i fara och de har brunnit upp också, säger Thomas Åslin, inre befäl på Räddningstjänsten Medelpad.

Under eftermiddagen stoppades även tågtrafiken mellan Ljusdal och Ånge, på grund av bränder i området som rörde sig nära banvallen. Enligt Trafikverket förväntas stoppet pågå hela torsdagen, och påverkar alltså alla tågresor mellan Östersund och Sundsvall.

Sollefteå drabbades av flera gräsbränder, bland annat en i Lappmon där elden spred sig snabbt kring ett elskåp. Mellan Sollefteå och Prästmon började det brinna i en tågvagn med timmer, efter att en kontaktledning fallit ner.

Vid klockan tre på eftermiddagen hade cirka 15 larm om olika bränder inkommit till SOS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.