Foto: TT

Droger och öppet missbruk i Sundsvalls centrum

Uppdaterad
Publicerad

Det öppna missbruket ökar i centrala Sundsvall. Nu i oktober skulle ett trygghetscentrum stå klart. Men det blir inget – polisen saknar personal och kommunen vill inte göra polisens jobb.

Det är på busstationen Navet i centrala Sundsvall som missbruket märks av mest. Eva-Lotta Venström har drivit butik i sju år. Dagligen får hon besök påverkade personer och den senaste tiden har hon tvingats sätta upp bevakningskameror och anlita väktare för att hennes personal ska känna sig trygg.

– Vi har upptäckt droghandel här i butiken. När de är påverkade är det svårt att veta i vilken dagsform de är, Eva Lotta Venström butiksägare.

Problem på Navet i Sundsvall

Kontaktar polisen

Allt fler privatpersoner hör också av sig till polisen för att vädra sin oro för det stora antalet missbrukare som vistas i Sundsvalls centrum. Och deras iakttagelser stärks av polisen.

– Vi ser en eskalering av det öppna missbruket och antalet socialt utsatta missbrukare i stan, säger Josef Wiklund, chef polisen Medelpad.

Trygghetscentrum

Nu i oktober skulle trygghetscentrum stå klart på Navet – en plats där fältassistenter, räddningstjänst och polis skulle finnas tillgängliga för allmänheten. Och trots att det var medborgarlöfte från polisen blir det inget – den nya polisorganisationen har det bortprioriterats. 

– Önskemålet för oss är att rikta polisarbete ett antal heltidsanställda poliser som har som sin primära uppgift att vistas i centrala Sundsvall och jobba med trygghetsfrågorna. Det fixar vi inte idag utifrån det antal medarbetare vi har, förklarar Josef Wiklund.

Vakter

I brist på hjälp från polisen vill nu handlarna i stan att kommunen anlitar ordningsvakter.

– Jag stänger inga dörrar, men jag är skeptisk till det, säger Bodil Hansson (S), vice ordförande kommunstyrelsen.

Hon menar att kommunen i första hand ska använda sina resurser till att arbeta förebyggande och att få aktiva missbrukare nyktra.

– Där måste vi verkligen sätta in alla resurser vi kan, så jag ser att det är svårt att vi ska gå in och kompensera polisens uppdrag.

Ohållbart

Varken polisen eller kommunen tar alltså på sig ansvaret för missbruket och missbrukarna som skrämmer både de som arbetar i och besöker centrum. Butiksägaren Eva-Lotta Venström är bekymrad.

– Man måste ju göra nånting, för det här är ohållbart, säger hon.

Har du en åsikt om vad som bör göras? Skriv en rad här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Problem på Navet i Sundsvall

Mer i ämnet