Mannen som mördade sin fru 2015 har avtjänat två år av sitt fängelsestraff. Foto: Jessica Gow/TT

Morddömd 86-åring vädjar om nåd

Uppdaterad
Publicerad

En 86-årig man dömdes för att ha mördat sin hustru 2015. Nu vädjar han om att få släppas tidigare på grund av sin dåliga hälsa.

2015 dömdes en då 83-årig man till fängelse för mord på sin hustru i Sidsjöområdet i Sundsvall. Nu har han suttit av drygt två år av sitt åtta år långa fängelsestraff på Sörbynanstalten i Västerbottens län.

Mannen skriver i en nådeansökan till Justitiedepartementet att han vill ha ett avbrott i verkställigheten i fängelset. Han skriver att han har en sviktande hälsa av olika åldersrelaterade problem, bland annat hjärtflimmer, högt blodtryck och är tidigare opererad för cancer.

Mord i Sidsjön

LÄS MER: 83-åring åtalas för hustrumord – dog av knivhugg

Svårt att gå

”I dag på anstalten går jag enbart korta sträckor på egen hand, cirka 50meter. Är det längre sträckor än detta krävs det att personal bistårmed rullstol då jag annars känner av hjärtat.”, skriver han i ansökan.

LÄS MER: Hård press på de anhöriga

Den preliminära villkorliga frigivningen infaller tidigast år 2020 då mannen kommer att vara 89 år gammal. På grund av den fysiskt dåliga hälsan, som han hävdar att han har, tror han inte att han kommer klara sig särskilt bra i samhället då.

”Jag kommer troligtvis inte klara mig på egen handden dagen och i dagsläget saknar jag egen bostad då hela hushålletavvecklades i samband med att jag dömdes för aktuellt brott.”, skriver han.

Låg risk för återfall

86-åringen påpekar också att han inte har några tecken på psykisk sjukdom och att Kriminalvården kommit fram till att det inte finns någon stor risk för återfall av brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord i Sidsjön

Mer i ämnet