Skärpt straff för hustrumord

Uppdaterad
Publicerad

Den 83-årige man från Sundsvall som dömts till fängelse för mord på sin hustru får sitt straff skärpt av hovrätten.

Mannen dömdes till sju års fängelse av Sundsvalls tingsrätt i juni i år, och överklagade domen.

83-åringen och hans försvarare yrkade att domen i stället borde gälla dråp och att påföljden borde bli skyddstillsyn med föreskrift om psykiatrisk vård.

Mord i Sidsjön

Men i stället för att mildra påföljden skärper Hovrätten för nedre Norrland alltså i stället fängelsestraffet till åtta år.

Åldershänsyn

Vid en sammantagen bedömning av omständigheterna anser hovrätten att straffvärdet för gärningen är högre an vad tingsrätten kommit fram till – och då har man ändå tagit hänsyn till mannens höga ålder.

Åklagaren hade å sin sida yrkat på tio års fängelse för mord.

Det var under natten mot den 1 april i år som 83-åringen dödade sin fru genom att sticka en kniv i bröstet på henne i parets gemensamma hem i Sidsjöområdet i Sundsvall.

Enligt åklagaren utfördes gärningen med uppsåt. 83-åringen har hela tiden hävdat att hans avsikt varit att han och hustrun skulle dö tillsammans.

Avskedsbrev

När polisen kom till brottsplatsen hade den 83-årige mannen skärskador. Hans hustru hittades död i sovrummet och vid sidan av sängen låg ett kollegieblock med en text som kunde uppfattas som ett avskedsbrev.

Enligt 83-åringens egen berättelse hade hustruns eskalerande demenssjukdom och det den medförde gjort honom djupt deprimerad. Till sist beslutade han sig för att ta först sin hustrus liv och sedan sitt eget.

Enligt mannen hade hans hustru vid flera tillfällen sagt att hennes alltmer försämrade minne gjort att hon inte ville leva längre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord i Sidsjön

Mer i ämnet