Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
N6-initiativet – gruppen som ska bädda för en grön omställning i Norrland. ”Vi ska lära av varandra, både av nitar och framgångar”, säger Carina Sammeli, kommunalråd i Luleå. Foto: Pierre Ragnehag

N6-gruppen ska bädda för norrländsk industrirevolution: ”Västernorrland kan lära av våra misstag”

Uppdaterad
Publicerad

Det är väl att ta i att kalla det en hemlig klubb, men N6-gruppen har gått under radarn. Det är ett samarbete mellan de fem av de största städerna i Norrland och Skellefteå.

Tanken med N6 är att kommunerna ska hjälpa varandra att göra verklighet av drömmarna om en grön omställning.

De sex går inte alls i takt – först i processen ligger Skellefteå med sin Northvoltfabrik, sedan kommer satsningarna i Norrbotten som ligger ett par år efter, och sist projekten i Jämtland och Västernorrland, ytterligare något år efter i kedjan.

– Vi lär av varandra, nitar vi gått på men även det som varit framgångsrikt, säger Carina Sammeli (S), kommunalråd i Luleå.

N6 är ett samarbete mellan Östersund, Sundsvall, Örsköldsvik, Umeå och Luleå – och även Skellefteå, men mer som en hangaround till gruppen.

– Trycket är hårt på de här kommunerna, förändringen måste gå snabbt och vi måste ställa om för att bli större städer, säger Sammeli.

Bostäder viktigast

Norrlands dilemma är även i det här fallet att så få bor häruppe:

– Det är en väldigt stor del av Sverige ytmässigt, och Norrland står för en väldigt stor del av nationalinkomsten, men vi har få invånare.

Vad är viktigast just?

– Att bygga bostäder, det är helt avgörande, säger Carina Sammeli.

Regeringen har pekat ut Norrbotten och Västerbotten som prioriterade områden för omställningen, men ställt Västernorrland och Jämtland utanför.

Inga ministrar från Norrland

Och riksplanet är förankringen lite skral – regeringen har inte har en enda minister från den nordligaste delen av landet, där de stora projekten ska genomföras, och till det EU-valet: där är det bara en Norrlandskandidat som har chans att komma in i parlamentet.

– Det är en nackdel, det är alltid bättre med människor som vet hur det är att leva i Norrland, tycker Sammeli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.