Sundsvallsskolan sticker ut

Uppdaterad
Publicerad

SVT har undersökt Sveriges tio sämsta skolor, gemensamt för nio av dessa är att de har väldigt hög andel elever med utländsk bakgrund. Men det har inte den tionde – Nivrenaskolan.

SVT har tittat på gymnasiebehörigheten för elever som gick ut våren 2014. I de tio skolor med sämst resultat har andelen elever med utländsk bakgrund undersökts, nio av tio skolor har mellan 82 och 99 procent andel elever med utländsk bakgrund. Den tionde skolan är Nivrenaskolan i Sundsvall, där har 22 procent utländsk bakgrund.

Återkommande siffror

Mittnytt besökte skolan redan i höstas, då -precis som nu- var det gymnasiebehörigheten på eleverna som gick ut våren 2014 som stod i fokus. Inte ens hälften nådde upp till de kraven, något som rektor Katrine Bylund ansåg hänga ihop med just andelen elever med utländsk bakgrund.

Skolfrånvaro

–Ja när vi analyserar resultaten ser vi att det bland annat beror på att vi har en hög andel nyanlända på skolan, sa Katrine Bylund till Mittnytt i höstas.

Men även när de 14 procent nyanlända räknades bort hamnade utgångsklasserna en bra bit under rikssnittet.

Problematiska klasser

Nivrenaskolan var under läsåret 2013/2014 uppdelad i Skolverkets statistik.

–Det var två klasser i Nivrena 2, sammanlagt 50 elever. Där var det många som hade tillhört en särskild undervisning som lagts ned. De hade särskilda behov, många diagnoser och bestod till stor del av ”hemmasittare” som kommit tillbaka och inte han få betyg i nian, säger rektor Katrine Bylund.

Och det var tydligt redan när eleverna anlände till skolan att det skulle bli svårt.

–Det var många elever som hade problem med svenska, engelska  och matematik. Det kunde vi se redan på överlämningarna. Då är det ju svårt att arbeta ikapp det men jag vill inte skylla ifrån mig, vi har ett ansvar att se vad vi kan göra bättre också, säger Janne Sundström, lärare på Nivrenaskolan.

Skolor i Sverige med sämst resultat

De tio skolorna i Sverige med lägst betygsresultat, i ordning.

Inom parantes anges hur stor andel av eleverna som har utländsk bakgrund:

  • Rågsveds skola, Stockholm (90 procent utländsk bakgrund)
  • Ryaskolan, Göteborg (93 procent utländsk bakgrund)
  • Vättleskolan, Göteborg (84 procent utländsk bakgrund)
  • Västra Engelbrektsskolan, Örebro (82 procent utländsk bakgrund)
  • Hjällboskolan, Göteborg (99 procent utländsk bakgrund)
  • Kronan, Trollhättan (98 procent utländsk bakgrund)
  • Sandeklevsskolan, Göteborg (98 procent utländsk bakgrund)
  • Apelgårdsskolan, Malmö (99 procent utländsk bakgrund)
  • Nivrenaskolan, Sundsvall (22 procent utländsk bakgrund)
  • Rinkebyskolan, Stockholm (98 procent utländsk bakgrund)

Resultaten mäts i hur många elever som går ur årskurs nio utan någon gymnasiebehörighet. Om en elev har utländsk bakgrund har bedömts utifrån om den har ett annat modersmål än svenska.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolfrånvaro

Mer i ämnet