Nödrop från polishuset

Uppdaterad
Publicerad

Brottsoffer som lämnas i sticket och en organisation som till stor del upprätthålls av poliser som kommenderas ut på övertid. Läget i polishuset börjar bli ohållbart, skriver en polis till SVT.

Polisledningen vill ge intrycket att situationen håller på att stabiliseras, men poliser på fältet berättar något annat.

I  ett mail till SVT berättar en frustrerad polis att omorganisationen skapat stora luckor i polisens kärnverksamhet. Poliser har flyttats inåt och befordrats uppåt i organisationen vilket fått till följd att det saknas folk ute på fältet.

Poliskrisen i norr

Fem av sex på övertid

När arbetsscheman skulle läggas ut tidigare i höst saknades det folk till hundra arbetspass för att minimibemanna patrullbilarna i Medelpad. Under ett arbetspass för ett par veckor sedan var fem av sex poliser i patrullbilarna inkallade på övertid.

”Många lämnar. Situationen är akut. Hur mycket politikerna och polisledningen än skriker att de har läget under kontroll”, skriver en polis till SVT Västernorrland.

Kenneth Berquist är kanslichef och näst högsta polisbefäl vid polisen i Västernorrland. Han medger att personalen i polisens kärnverksamhet är under hård press. Det saknas ingripandepoliser och brottsutredare.

– Det är den enkla sanningen. Vi vill givetvis hjälpa brottsoffren betydligt bättre än vad vi har möjlighet till idag. Nu tvingas vi till kraftiga prioriteringar för att få det hela att gå ihop och det är givetvis frustrerande för alla ambitiösa polisanställda, säger Kenneth Bergquist.

Folk flyttas runt

Prioriteringarna handlar om övertidsuttag och chefer som får täcka upp där det saknas, men det har också lett till att man tagit folk från utredningssidan för att täcka upp andra hål.

– Följden blir att det blir färre som kan utreda brotten. Utredningarna samlas på hög, berättar en polis för SVT.

SVT har tidigare berättat om de växande utredningshögarna inom polisen. I norra polisregionen växer utredningshögarna mest i landet och i Västernorrland har det till och med lett till att åklagarna börjat ifrågasätta polisens effektivitet.

– Den negativa utvecklingen startade redan innan polisens omorganisation men det är uppenbart att omorganisationen inte förbättrat läget. Det är viktigt att polisen nu får ordning på sin utredningsverksamhet, säger Daniel Brodén, chefsåklagare vid åklagarkammaren i Sundsvall.

Kritisk polischef i Västernorrland

Kenneth Bergquist har förståelse för åklagarnas kritik och han är själv kritisk till hur omorganisationen genomförts. Poliser har sedan den nya organisationen sattes i verket flyttats inåt och uppåt i polisorganisationen vilket resulterat i att kärnverksamheten hamnat i kläm. Han säger också att man varnat för konsekvenserna utan att det gett resultat.

– Vi flyttar så mycket resurser som det bara är möjligt till ingripande och utredningsverksamheten. Sedan försöker vi påverka uppåt så att det inte ska flöda ut mer personal från kärnverksamheten så att vi får behålla de vi har. Men jag måste också vara ärlig och berätta att vi argumenterat länge för det här och först nu vi fått det att fästa, säger Bergquist.

Minskat förtroende

Förtroendet står på spel och en färsk undersökning visar att förtroendet för polisen sjunker. Bara 47 procent säger sig nu ha mycket stort eller ganska stort förtroende för polisen. Samtidigt anser bara ett fåtal att rikspolischefen sköter sitt jobb, enligt en ny Sifo-undersökning som SVT Nyheter har tagit del av.

Bland de poliser som SVT talat med är kritiken mot den högsta polisledningen hård. Kenneth Bergquist är dock försiktigare i sina uttalanden. Han menar att polisen inom ett år ska ha fått verksamheten i balans.

– Att i det här läget göra omtag och byta ut folk tror jag inte gynnar saken, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poliskrisen i norr

Mer i ämnet