Nu införs alkoholförbud i kritiserat bolag

Uppdaterad
Publicerad

Nu införs alkoholförbud i det kritiserade försäkringsbolaget. – Det blir enklast så, säger vice ordförande Johan Nikula.

Johan Nikula från Sundsvall är vice ordförande i Svenska Kommun Försäkrings AB, SKFAB. Han har suttit i styrelsen i knappt ett år och konstaterar att den vidlyftiga representationen förvånar honom.

– Jag tycker att det är tråkigt, eller kanske framför allt bedrövligt att det 2017 fortfarande kan hända sådant här.

SKFAB

Det var på fredagsmorgonen som SKFAB skickade ut ett pressmeddelande om att vd:n Björn Ryd  sägs upp utan avgångsvederlag.

Läs mer: ”Björn Ryd sparkas utan avgångsvederlag”

– Jag står ju bakom det beslutet. Det är så att Åsa Wiklund Lång haft kontakt med Ryds ombud för att försöka komma överens om avvecklingen. Men de har inte kunnat enas och komma överens om sakfrågan. Vad jag förstår har de inte alls kommit överens, säger han

Ordförande skötte förhandlingarna

Han säger att det inte var ett styrelsebeslut, utan att styrelsen tidigare fattat beslut om att ordföranden skulle sköta förhandlingarna med Ryds ombud. När vi frågar om det handlade om att komma överens om en summa som styrelsen fastställt, svarar Johan Nikula.

– Man kom aldrig så långt.

SVT: Borde ni inte ha haft bättre kontroll i bolaget?

– Om en vd, klubbchef eller generalsekretare vill föra styrelsen bakom ljuset så kan man göra det och det kan ta tid att upptäcka, säger Johan Nikula.

Upptäcktes inte

Han säger att det går att diskutera om den kostsamma representationen skulle ha kunnat upptäckas i revisionen. Nu var det Arbetarbladet som avslöjade händelserna.

– Revisorerna tittar i första hand på andra saker. Sedan gör de förstås stickprov och det här har väl inte hamnat inom den radien, säger han.

Politiker åt dyra middagar

I den utomstående granskning av representationen, resor, inköp mm, som bolaget EY gjort, framgår att flera avsteg från bestämmelserna om ”största möjliga sparsamhet” samt ”spritfri representation”, noterats i samband med styrelsemöten för det andra kommunala bolaget, Kommungaranti som Björn Ryd varit vd för. Där har flera politiker varit med och ätit och druckit på finare restaurang.

– Det är lika klandervärt. Det ska sägas att det fanns en ganska tolkningsbar policy, som sågs över men den stramare tolkningen har inte efterlevts. Någon styrelseledamot har låtit sig bjudas på firmans bekostnad och det är inte ok, säger Johan Nikula.

Totalt alkoholförbud

Han säger att man nu infört totalt alkoholförbud i bolaget, SFKAB.

– Det är bättre att ta det därifrån. Det är för att göra det enkelt i väntan på att vi formulerat en tydligare alkholpolicy.

Vill man dricka alkohol får man betala själv, säger han.

Förtroendet naggat i kanten

Frågan är hur alla turerna påverkar skattebetalarnas förtroende för verksamheterna. Enligt Johan Nikula har ägarkommunerna fortsatt förtroende för bolaget och den produkt som levereras, dvs försäkringar.

– Men det är klart att det varit mycket media kring det här och gemene man kan säkert tycka att det är förjäkligt. Så visst är nog förtroendet naggat i kanten, säger Johan Nikula.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SKFAB

Mer i ämnet