Björn Ryd, vd för Svenska Kommun Försäkrings AB, har tagits ur tjänst. Ordförande Åsa Wiklund och styrelsen har beordrat en extern granskning. Foto: SKFAB/SVT

Björn Ryd sparkas utan avgångsvederlag

Uppdaterad
Publicerad

Vd för Svenska Kommun Försäkrings AB Björn Ryd festade för skattepengar – nu har han formellt sagts upp med omedelbar verkan. Ryd har då inte rätt till något avgångsvederlag och går miste om sin fallskärm på cirka tre miljoner.

Björn Ryd fråntogs sina befogenheter i januari när historien uppdagades, och sparkades i början av mars med omedelbar verkan. Enligt tidningen Arbetarbladet hade vd:n rätt till tre månaders uppsägningstid med bibehållen lön och förmåner. Dessutom skulle han därefter få ett avgångsvederlag värt nästan tre miljoner kronor.

– Björn kommer inte att ha rätt till någon ”fallskärm”. Han har, enligt styrelsen, åsidosatt sina skyldigheter som vd och det gör att han sägs upp utan rätt till ersättning, säger bolagets ordförande Åsa Wiklund Lång.

SKFAB

Hon ser inte detta som någon ovanligt tuff åtgärd med tanke på omständigheterna.

Pågick i två år

Det var Arbetarbladets granskning av SKFAB:s fakturor som avslöjade oriktigheter. Vd Björn Ryd samt en kundansvarig har stått för vidlyftig representation betald med hundratusentals kronor i skattepengar.

Åsa Wiklund Lång var den som enligt reglerna skulle attestera fakturorna, men hon säger att hon aldrig sett dem. I stället har Ryd godkänt sina egna representationsfakturor under närmare två år. Björn Ryd själv har mer eller mindre slagit ifrån sig anklagelserna.

En extern revision ska visa varför historien under så lång tid inte upptäckts genom bolagets egna ekonomiska kontrollsystem.

Vill inte kommentera

SVT Nyheter Gävleborg har varit i kontakt med Björn Ryd under fredagsförmiddagen, men han vill inte kommentera dagens beslut att han inte kommer att få något avgångsvederlag. Han hänvisar istället till sitt juridiska ombud för kommentarer. SVT Nyheter söker henne för en kommentar.

Svenska Kommunförsäkrings AB

Svenska Kommun Försäkrings AB ägs av tio kommuner i Sverige och Norge, och finns till för att delägarkommunerna ska få ett väl anpassat försäkringsskydd.

Delägare:

  • Gävle kommun
  • Sundsvalls kommun
  • Kiruna kommun
  • Piteå kommun
  • Trollhättan stad
  • Uppsala kommun
  • Helsingborgs stad
  • Umeå kommun
  • Örnsköldsviks kommun
  • Trondheim kommun, Norge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SKFAB

Mer i ämnet