Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sekretessen kring gängmålen i svenska domstolar blir alltmer omfattande. Hör varför de misstänktas identiteter också ofta hemlighålls. Foto: Patric Sellén SVT

Nya gängmålet: Hemliga identiteter för de flesta av de misstänkta

Uppdaterad
Publicerad

Sju av de i dagsläget tio misstänkta i den senaste utredningen om gängbrottslighet i Sundsvall har hemliga identiteter. Och det handlar inte om att de är extremt unga.

– Det handlar om ett ökat skyddstänk även för de misstänkta och också deras närstående, säger Josefine Perming Tengqvist, chef för polisens avdelning för grova brott i länet.

För några veckor sedan hölls häktningsförhandlingar mot fem av de misstänkta i den senaste polisutredningen om grov våldsbrottslighet med anknytning till kriminella nätverk i Sundsvallsområdet.

Alla fem – både män och kvinnor i varierande åldrar – hade hemliga identitetsuppgifter. Häktningsförhandlingarna hölls bakom stängda dörrar, ovanligt sträng sekretess rådde och efteråt ville åklagarsidan inte yppa ett ord över huvud taget kring de misstänkta och deras bakgrunder. Något som är mycket ovanligt.

Förberedelse till mord i Sundsvall

I sin framställan inför rätten om att de misstänkta borde häktas sa senior åklagare Christina Edlund Nilsson bland annat att det också handlade om en säkerhetsaspekt för de misstänktas skull, och även för deras anhörigas.

Utsatt sig själva för fara

Med andra ord: Med den våldsrelaterade brottslighet de enligt polis och åklagare begått så har de försatt även sig själva och sina närstående i en situation där de utsätts för fara.

Det här har hittills varit ganska ovanligt i Sverige, men det har ökat på senare tid i spåren av gängbrottslighetens utveckling.

Hör Josefine Perming Tengqvist kommentera det hela i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förberedelse till mord i Sundsvall

Mer i ämnet