Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur orolig ska man vara som medborgare? Josefine Perming Tengqvist kommenterar gänguppgörelserna som avlöst varandra i Sundsvall under 2023. Foto: Privat, Patric Sellén/SVT

Skjutningar och planerade sprängdåd – polisen om det våldsamma gängkriget i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Tre stora gängrelaterade mål i Sundsvalls tingsrätt på mindre än ett år. Flera skjutningar med dödlig utgång och sprängladdningar placerade på fel balkonger.

Striden mellan de kriminella gängen pågår nu även i bostads- och villaområden i Sundsvall – och polisen förstår oron när gängbrottsligheten kryper närmare inpå.

– Jag tycker dock inte att man ska gå omkring och vara orolig, säger Josefine Perming Tengqvist, chef för polisens avdelning för grova brott i Västernorrland.

Utredningarna av grova gängrelaterade våldsbrott i Sundsvall har avlöst varandra under det senaste året,. Det allra senaste i raden av ärenden som rör gängkriminalitet handlar om förberedelse till mord och grovt vapenbrott.

Knarkkriget i Sundsvall

Gripanden har gjorts i lugna områden

Totalt tio personer, både män och kvinnor, är misstänkta och sju av dem sitter häktade. Det har gjorts gripanden och husrannsakningar i vanligtvis lugna områden i Sundsvall, som Granlo och Södermalm.

Josefine Perming Tengqvist medger att gängbrottsligheten gör sig påmind på allt fler håll i samhället, men hon hoppas att medborgarna ändå inte ska behöva vara rädda i sin vardag.

Några skjutningar har skett i bostadsområden där människor funnits i närheten. Hör vad polisen Josefine Perming Tengqvist säger om det i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet