Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns flera skäl till att det nya gängmålet i Sundsvall omges av mycket sträng sekretess, även när det gäller de misstänktas identiteter. SVT:s reporter på plats förklarar varför här i videon. Foto: Patric Sellén SVT

Totalt åtta misstänkta i nya gängmålet i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Totalt åtta personer är misstänkta i det nya gängmålet i Sundsvalls tingsrätt.

Sedan tidigare har tre personer suttit häktade i ärendet. Och efter helgens polisinsats har det tillkommit ytterligare fem, som nu alla häktats under onsdagen och torsdagen.

Det var sent i söndags eftermiddag som de fem misstänkta personerna greps och anhölls i Sundsvall.

Nu har tingsrätten häktat samtliga. Misstankarna handlar om planering för ett eller flera mord, grova vapenbrott och grova narkotikabrott.

Förberedelse till mord i Sundsvall

Sekretessen kring ärendet är i det närmaste total, men enligt åklagarsidans yrkanden har det inte enbart att göra med hänsyn till själva förundersökningen i ärendet. Det står också klart att det handlar om misstankar om ”nätverksbaserad kriminalitet med tillgång till vapen”, som senior åklagare Christina Edlund Nilsson formulerade det i häktningssalen.

Vår reporter på plats utvecklar det hela i klippet här ovan.

Började i höstas

Utredningen inleddes redan i slutet av september när flera personer greps. Tre av dem sitter fortfarande häktade misstänkta för grova narkotikabrott.

Totalt är det nu alltså åtta misstänkta i ärendet, sex män och två kvinnor. Det är brokig skara personer med olika bakgrund, de yngsta tonåringar och de äldsta i 40-årsåldern.

Brottsligheten ska enligt misstankarna ha skett på olika platser i Sundsvall – i Granlo, i centrala Sundsvall och på Norra berget.

De häktade nekar till de flesta anklagelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förberedelse till mord i Sundsvall

Mer i ämnet