Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kammaråklagare Katarina Becker menar att hemlig avlyssning och kameraövervakning har varit helt avgörande i delar av åtalet. Hör hur de gängkriminella planerar ett mord i klippet ovan. Foto: Polisens förundersökning

31-åring döms till 10 års fängelse för förberedelse till mord

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen kom domen i det tredje gängmålet i Sundsvalls tingsrätt sedan i början av förra året. Den 31-åring som pekats ut som den nye ledaren för Dalennätverkets Sundsvallsgruppering döms till 10 års fängelse, för bland annat förberedelse till mord på en gängrival.

Polisen hade placerat ut mikrofoner i 31-åringens lägenhet för att avslöja knarkaffärer, men fick också ta del av konkreta förberedelser av en dödsskjutning. Mordet skulle ske i december 2023 men kunde stoppas av polisen samma dag. Utöver förberedelse till mord döms 31-åringen för bland annat grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och penningtvättsbrott.

22-årig torped

En 22-årig man från Hälsingland, som skulle utföra mordet, döms till sex års fängelse för förberedelse till mord, grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott. Han fick instruktioner av 31-åringen som också ordnade med bostad, narkotika och vapen.

Knarkkriget i Sundsvall

Kvinna frikänns

Tolv personer stod åtalade för en rad grova brott och alla utom en döms av tingsrätten. En 20-årig kvinna som stod åtalad för narkotikabrott och grovt narkotikabrott frikänns helt.

Strid om droghandel

Målet, likväl som de två andra gängmål som avhandlats i Sundsvalls tingsrätt sedan början av förra året, har en gemensam nämnare. Striden om droghandeln i Norrland mellan nätverken Dalen och Foxtrot. De åtalade har enligt åtalet anknytning till Dalennätverket.

Den dömde 31-årige mannen som pekas ut som den nye ledarfiguren för Dalennätverkets gruppering i Sundsvall greps på Arlanda i början av december när han var på väg till Turkiet.

Hör polisens hemliga avlyssning där de gängkriminella planerar ett mord och åklagaren om hur avgörande det var, i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så hamnade gängstriden mellan Dalen och Foxtrot i Sundsvall. Foto: Polisen/SVT

Så döms de tolv åtalade i gängmålet

 • Man 31 år, Köpenhamn/Sundsvall: Döms till 10 års fängelse för förberedelse till mord, grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott, dopningsbrott, penningtvättsbrott och flera fall av narkotikabrott.
 • Man 20 år, Hälsingland: Döms till 8 års fängelse för grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott och anstiftan av penningtvättsbrott, penningtvättsbrott och ringa narkotikabrott.
 • Kvinna 26 år, Sundsvall: Döms till 7 år och 9 månaders fängelse för grovt narkotikabrott, penningtvättsbrott och anstiftan av penningtvättsbrott.
 • Man 22 år, Hälsingland: Döms till 6 års fängelse för förberedelse till mord, grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott.
 • Man 28 år, Östersund/Västra Götaland: Döms till 6 års fängelse för grovt narkotikabrott, flera fall av narkotikabrott och involverande av en underårig i brottslighet.
 • Man 30 år, Sundsvall: Döms till 5 års fängelse för grovt narkotikabrott.
 • Man 42 år, Sundsvall: Döms till 3 års fängelse för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Frikänns från medhjälp till förberedelse till mord.
 • Man 30 år, Sundsvall: Döms till 2 års fängelse för grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott. Frikänns från medhjälp till förberedelse till mord och penningtvättsbrott.
 • Kvinna 26 år, Linköping/Hälsingland: Döms till 10 månaders fängelse för narkotikabrott och ringa narkotikabrott.
 • Kvinna 58 år, Hälsingland: Döms för penningtvättsbrott, villkorlig dom.
 • Pojke 16 år, Sundsvall: Döms till ungdomsövervakning för grovt narkotikabrott.
 • Kvinna 20 år, Sundsvall: Frikänns helt från åtalspunkterna grovt narkotikabrott och flera fall av narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet