Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisens knarkspanare fick höra ett mord planeras i Sundsvall, enligt åtalet. SVT har tagit del av avlyssningen från den övervakade lägenheten – se mer i klippet (”japp” eller ”jappa” som nämns i videon betyder att döda någon). Foto: ur polisens förundersökning

Så diskuterades mordplanerna i Sundsvall – ord för ord

Uppdaterad
Publicerad

I utredningen av det nya stora gängmålet i Sundsvall hade polisen i hemlighet placerat ut mikrofoner i en lägenhet som användes av härvans huvudman. Tanken var att avslöja knarkaffärer – men polisen kunde också ta del av konkreta förberedelser av en dödsskjutning.

SVT har tagit del av utskrifterna av de hemliga ljudinspelningarna – se och hör i videon.

Det är totalt tolv åtalade i målet – det tredje på ett år av mycket stor omfattning som handlar om gängrelaterad brottslighet.

Liksom de tidigare är utgångspunkten kampen om narkotikamarknaden i Sundsvallsområdet mellan de två Stockholmsbaserade kriminella nätverken Dalen och Foxtrot. De tolv misstänkta i det nu aktuella målet har alla enligt polis och åklagare anknytning till Dalennätverket.

Förberedelse till mord i Sundsvall

Spridda åldrar

Det hela började som ett narkotikaärende men bland brottsrubriceringarna finns nu också bland annat förberedelse till mord, grovt vapenbrott och penningtvättbrott.

De flesta av de åtalade hör hemma i Sundsvallsområdet men fyra av dem är från Hälsingland och en har koppling till Jämtland. Fyra av de tolv misstänkta är kvinnor och de åtalade är i åldrarna 15-58 år. Ett par av dem är helt ostraffade sedan tidigare.

Rättegången startar nästa torsdag och pågår i sammanlagt 21 dagar.

Fotonot: ”Japp” eller ”jappa” som nämns i videon är slang för att döda någon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förberedelse till mord i Sundsvall

Mer i ämnet