Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad sa den 31-årige huvudmannen i rätten? Hör SVT:s Patric Sellén summera händelserna i rättssalen. Foto: Patric Sellén/SVT, polisens förundersökning

Utpekade gängledaren i Sundsvall: ”Har ingen aning om några mordplaner”

Uppdaterad
Publicerad

När den senaste gängrättegången i Sundsvalls tingsrätt fortsatte under tisdagen hördes bland andra den utpekade 31-årige ledarfiguren för Dalennätverket om misstänkta mordplaner på en gängrival.

Han nekade mycket bestämt till att han över huvud taget känt till några mordplaner – se och hör mer här i klippet.

När det gäller delen om de påstådda mordplanerna står totalt fyra personer åtalade. Utöver 31-åringen som misstänks för förberedelse till mord, grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott så misstänks även en 22-åring från Hälsingland – som enligt åklagarna var den som skulle skjuta – för att ha planerat ett mord.

Två män, 30 respektive 42 år och båda från Sundsvall, misstänks för medhjälp. De ska på olika sätt ha hanterat skjutvapnet som beslagtogs vid polisinsatsen. Alla nekar till anklagelserna.

Förberedelse till mord i Sundsvall

Hemlig avlyssning

Uppgifterna om ett planerat mord kom fram under polisens hemliga rumsavlyssning, under en utredningen som initialt handlade om grova narkotikabrott.

Åtalspunkterna som gäller det påstådda planerade mordet är speciella på det sättet att polis och åklagare inte kunnat slå fast vem det egentligen var som skulle skjutas.

Inte heller har man kunnat konstatera med 100-procentig säkerhet vem det var som gav 22-åringen instruktioner om en skjutning i det avlyssnade samtalet som åtalet om mordplanerna bygger på.

Ingen ljudupptagning

Ingen av de fyra misstänkta som hördes under tisdagen ville att media skulle ta upp ljud från rättssalen. Rätten kom då fram till att ”medial ljudupptagning” i och med det skulle kunna påverka de misstänktas berättelser i förhören och i förlängningen påverka även processen i sin helhet.

Därmed beviljades önskemålet, och inget ljud kunde bandas från rättssalen.

En summering av förhöret med målet 31-årige huvudman kan du se och höra i videon här ovan.

Gängrättegången där sammanlagt tolv personer sitter på de åtalades bänk avslutas den 5 juni. Domen meddelas senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förberedelse till mord i Sundsvall

Mer i ämnet