Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polis och åklagare har inte lyckats klarlägga om det är det nya gängmålets 31-årige huvudperson som ligger bakom morduppdraget. Åtalet bister rejält på den här punkten menar advokat Jakob Lindgren – hör honom här. Foto: Polisen, SVT

Nya gängmålet i Sundsvall: Rätten prövar avlyssnade mordplanerna

Uppdaterad
Publicerad

Polisen gjorde hemlig rumsavlyssning för att avslöja storskaliga knarkaffärer. Som bonus: Information om en planerad dödsskjutning.

Det påstår i alla fall åklagarsidan när det senaste gängmålet i Sundsvall fortsätter i rätten under måndagen.

Huvudmannens försvarare är skeptisk – se och hör mer i klippet.

I och med uppgifterna i telefonsamtalet som fångades av den hemliga ljudupptagningen utvidgades narkotikaärendet till att även handla om förberedelse till mord.

För polisens spanare var budskapet glasklart: En person som var i onåd hos Dalennätverkets ledning skulle skjutas till döds. Här är utdrag ur det avlyssnade samtalet:

Knarkkriget i Sundsvall

”Skitsamma om folk blir träffade”

”Nä bror jappa han”...”jappa han bara. Hur du jappar honom, jag skiter i.”

”Okej.”

”Sen om folk står bredvid han eller inte bror, skit i det där alltså”...”Jappa han bara walla.”

”Okej jajjamen.”

”Om folk blir träffad och sånt, alltså skitsamma.”

”Jag vill tömma på han”...”så att han inte ens andas bror.”

(”Japp” eller ”jappa” betyder att döda någon.)

Oklarheter

De citat som återges kursivt här tillhör den 22-åring som greps i den 31-årige huvudfigurens lägenhet i Sundsvall. 22-åringen satt i soffan med ett skjutklart vapen framför sig på bordet när polisens insatsstyrka stormade in.

Men under utredningen har polis och åklagare inte kunnat slå fast vem det är som ger honom order i samtalet – om det är 31-åringen, eller någon annan.

Det har inte heller heller kunnat konstateras vem som var måltavla för det planerade mordet.

”Fem alternativa scenarion”

Advokat Jakob Lindgren som försvarar den 31-årige huvudpersonen i målet ger inte mycket för bevisningen mot hans klient när det gäller förberedelse till mord.

– Det finns fem alternativa scenarion som åklagarna lägger fram här, och det säger väl det mesta. Frågan är om ens åklagarna vet vad min klient egentligen är misstänkt för. Jag tror faktiskt aldrig jag har sett ett femtehandsyrkande i ett brottmål någon gång tidigare, säger han till SVT.

Hör honom utveckla sin ståndpunkt i videon här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet