Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den 26-åriga kvinnan från Sundsvall har enligt åtalet förvarat kilovis med kokain – värt miljontals kronor ”på gatan” – och flera pistoler med ammunition i sin lägenhet och förråd. Se och hör hur hon avslöjades i videon. Foto: ur polisens förundersökning

Ung kvinna från Sundsvall i huvudroll i nya gängmålet – åklagarna: Hanterade åtta kilo kokain

Uppdaterad
Publicerad

På ytan hade den 26-åriga kvinnan från Sundsvall en ordnad tillvaro med fast bostad och butiksjobb. I själva verket levde hon dubbelliv och lät Dalennätverket förvara kilovis med kokain och flera skjutklara vapen i sin lägenhet, enligt åtalet.

Under måndagen hördes hon i rätten om resultatet av polisens husrannsakan i lägenheten – se och hör om bakgrunden här i klippet.

I lägenheten i centrala Sundsvall bodde hon och hennes 20-årige pojkvän från Hälsingland.

Han betecknas av polis och åklagare som en av de närmaste till den 31-åring som är huvudperson i det pågående målet om gängbrottslighet i Sundsvalls tingsrätt, det tredje på ett år.

Knarkkriget i Sundsvall

Väpnad strid och drogkonflikt

31-åringen i sin tur betraktas som det kriminella Dalennätverkets ”verksamhetsansvarige” i Sundsvallsområdet. En verksamhet som enligt polisen framför allt handlar om omfattande och organiserad hantering och försäljning av narkotika, främst hasch och kokain.

Den väpnade striden med det konkurrerande Foxtrotnätverket har lett till ett flertal planerade och även utförda våldsdåd i Sundsvall den senaste tiden. Och även i det nu pågående gängmålet planerades enligt åtalet ett mord på en gängrival.

Tillslag i höstas

Den 26-åriga kvinnan och hennes pojkvän anade inte att polisens spanare hade dem under uppsikt under sommaren och hösten i fjol. I början av oktober gjordes en samordnad insats där de båda greps, tillsammans med en tredje person som nu också är åtalad i målet.

Vid husrannsakan i kvinnans lägenhet och förråd blev det jackpot för polisen.

Kvinnan misstänks nu för hantering av totalt runt åtta kilo kokain, med ett ungefärligt marknadsvärde på mellan sju och åtta miljoner kronor.

Se mer i videon ovan. Där berättas också vad kvinnan sagt – och inte sagt – i polisförhören.

”Gröna gummor”

”Gröna gummor” är polisens beteckning på ostraffade och ofta unga kvinnor som används av gängen för att till exempel förvara (=”stasha”) narkotika, vapen och pengar från kriminell verksamhet.

De används i många fall också i olika former av penningtvätt.

Gängens strategi är att de ”gröna gummorna” inte drar till sig polisens uppmärksamhet i lika hög grad som de gängmedlemmar som tidigare misstänkts och/eller dömts för olika slags gängbrottslighet – och därför ofta är i fokus för polisens spanare.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet