Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det ligger på myndigheterna att acceptera att även kvinnor kan vara kriminella”, säger Peter Svensson, metod- och utvecklingsansvarig på Initium stöd & skyddat boende.

Kvinnornas roll i gängen: ”Smarta och flyger under radarn”

Publicerad

Kvinnor har fått en mer tongivande roll inom den gängkriminella miljön – och kallas ibland för ”gröna gummor” eftersom de lättare undkommer polisens kontroller.

– De är nog viktigare än vi tror, säger Jale Poljarevius, underrättelsechef vid Polisregion Mitt.

En 37-årig kvinna förvarade kalasjnikovs och agerade lockbete. En 19-årig kvinna hjälpte de misstänkta mördarna att fly från ett ungdomshem.

Åtalet i det omfattande gängmålet i Sundsvall ger en inblick i kvinnornas misstänkta roller i den kriminella miljön.

Enligt Jale Poljarevius, underrättelsechef vid Polisregion Mitt, har kvinnorna sannolikt en viktigare roll än vad man tidigare trott.

– Kvinnorna är väldigt smarta, intelligenta och flyger mycket under radarn. Det kan vara att man förvarar saker i deras lägenheter, och i vissa fall använder man dem för att locka ut olika typer av framtida brottsoffer – i sämsta fall till att dödas, säger Jale Poljarevius, underrättelsechef vid Polisregion Mitt.

Naivitet hos polisen

Inom kriminella kretsar kallas de ibland för ”gröna gummor”. De är ofta unga och ostraffade – en fasad som gör att de går under polisens radar.

Anna Ekström, verksamhetsutvecklare på Nationella operativa avdelningen (NOA), har tidigare sagt till SvD att det till viss del funnits en naivitet hos polisen. Och man har därför missat kvinnors delaktighet. Jale Poljarevius håller med:

– Det bygger på vårt stereotypiska sätt att tänka. Att vi går på de som gapar och skriker, men de som är tysta och smarta slinker iväg. Det gäller att man bryter det tänket, säger han.

”Ses oftast som offer”

Peter Svensson har ägnat över tio år åt att hjälpa andra att hoppa av den kriminella banan. I dag arbetar han som metod- och utvecklingsansvarig på Initium stöd & skyddat boende, och är särskilt inriktad på att hjälpa gängkriminella kvinnor.

– Kvinnorna ses oftast som offer. Men behandlar vi någon som vill hoppa av kriminaliteten bara som ett offer så blir det inte bra. Personen kommer troligtvis gå tillbaka till sin gamla miljö, säger han.

– Rent krasst ser jag det som ett samhällsproblem: vi vill inte se kvinnor som kriminella.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jay” började sitt kriminella liv redan i tonåren. Till en början var det mest rån, senare i livet började hon sälja droger till kriminella. Foto: Emanuel Silva/SVT

Fakta: Antal häktade kvinnor

Över 18 år* 

2019: 1 146 

2020: 1 100 

2021: 1 299 

2022: 1 329 

2023: 1 509 

Under 18 år* 

2019: 8 

2020: 1

2021: 10 

2022: 3 

2023: 19 

*Perioden januari-augusti respektive år

Källa: Kriminalvården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.