Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hjälpte gängkriminella att fly – körde ifrån polisen i 180 km/h

Publicerad

De beskrivs ha centrala roller och förvarar alltifrån vapen och narkotika i sina hem till att delta i fritagningar och mordplaner. Här är fallen där kvinnor ställts inför rätta misstänkta för delaktighet i gängbrottsligheten i Sverige det senaste året.

Flera kvinnor misstänks för inblandning den nätverkskriminella miljön i Sundsvall, där ett omfattande mål just nu pågår:

19-årig kvinna, Uppsala

Står åtalad för försök till mord i samband med en skottlossning i Bosvedjan där hon tillsammans med tre andra ska ha försökt mörda tre personer. Hon åtalas även för främjande av flykt då hon ska ha hjälpt två av de misstänkta gärningsmännen att fly från ett ungdomshem några dagar innan mordförsöket. En polispatrull ska ha försökt stoppa bilen ett flertal gånger under jakten, som uppgick till 180 kilometer i timmen, innan den avbröts vid Stockholms län.

37-årig småbarnsmamma, Sundsvall

Står åtalad för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Vid en razzia i kvinnans hem anträffades ett kilo narkotika (kokain) samt två automatkarbiner av modell kalasjnikov, som enligt åtalet varit avsedda att användas som mordvapen i den pågående gängkonflikten i Sundsvall. Hon misstänks även ha agerat lockbete för att lura en väns rival i en mordfälla genom en påhittad narkotikaaffär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Men han ska wakkas” (mördas). ”Hur smart tror han att han är?” skriver huvudmannen till kvinnan när måltavlan är misstänksam och inte vill träffa henne – se och hör mer i klippet. Foto: SVT Grafik

21-årig kvinna, Sundsvall

Står åtalad för förberedelse till mord. Hon ska enligt åtalet ha ordnat handskar, handsprit och balaklavor till fyra personer som planerade mordet på en Sundsvallsrappare. Kvinnan åtalas även för innehav och transport av ett halvt kilo hasch.

25-årig kvinna, Sundsvall

Dömd till sju års fängelse i hovrätten för flera grova brott, bland annat synnerligen grovt vapenbrott. Efter ett tillslag mot kvinnans lägenhet i Malmö hittades stora mängder narkotika, pansarskott, en hemgjord termosbomb och en pistol. Kvinnan hade en aktiv idrottskarriär fram till för ett par år sedan och tillhörde Sverigeeliten inom sin idrott som tonåring.

Andra fall i Sverige

15-årig flicka, Stockholm

Sitter häktad misstänkt för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Greps i augusti efter att handgranater anträffats i Nynäshamn. Hon misstänks bland annat ha transporterat skarpa handgranater i tunnelbanan. Enligt uppgifter ska det ha skett på uppdrag av ett kriminellt nätverk.

37-årig kvinna, Kalmar

Dömdes i februari 2023 till fängelse i ett år för medhjälp till grovt narkotikabrott. Vid ett polistillslag hittades 88 441 tabletter alprazolam till ett värde av 400 000 kronor i kvinnans bostad, som hon låtit förvara åt en 33-årig manlig vän. Hon ska, enligt domen, även ha låtit mannen hantera narkotikan i hemmet och hjälpt till att transportera den. Mannen dömdes för grovt narkotikabrott.

Två kvinnor 19 och 29 år, Stockholm

Från ett Airbnb i Sollentuna bedrev den 19-åriga och 29-åriga kvinnan en storskalig knarkverksamhet åt ett kriminellt nätverk. Över 300 kilo narkotika beslagtogs av polis vid ett tillslag. De båda kvinnorna, som var tidigare ostraffade, uppskattas ha förvarat och transporterat hundratals kilo narkotika. I februari 2023 fastställdes fängelsedomarna för synnerligen grovt narkotikabrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.