Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Men han ska wakkas” (mördas). ”Hur smart tror han att han är?” skriver huvudmannen till kvinnan när måltavlan är misstänksam och inte vill träffa henne – se och hör mer i klippet. Foto: SVT Grafik

Mordplanerna i gängkriget i Sundsvall: Åtalade kvinnan skulle vara lockbete

Uppdaterad
Publicerad

Den 21-årige huvudpersonen i gängkriget om knarkhandeln i Sundsvall hade hastigt bytt sida och planerade nu mord på en av sina tidigare närmaste män.

För att lura sitt offer i en fälla lejde han en bekant – en 37-årig småbarnsmamma. Hon skulle agera lockbete genom en fejkad haschaffär.

Via hemlig dataavläsning kunde polisen följa planerandet av flera mord.

Tre dygn innan polisens stora tillslag, den 23 januari, skriver 21-åringen till kvinnan:

Knarkkriget i Sundsvall

”Jag vill att du gör en tjänst till mig hjärtat”...”Du addar en snap”...”o skriver du vill ha 25 g zutt (slang för hasch)”.

Hans plan är alltså att kvinnan ska agera haschkund och via snapchat kontakta en av de män som ska röjas ur vägen. Tanken är att måltavlan ska komma hem till kvinnan med narkotika – och då ska han gå i en fälla.

”Okej” svarar hon, följt av ett hjärta.

Men planen spricker. Måltavlan blir misstänksam och går på defensiven. Se och hör mer om konversationerna i videon.

Två kalashnikovs och ett kilo kokain

Den 37-åriga kvinnan som är mamma till en dotter får senare samma dygn ännu en fråga av 21-åringen: om hon också kan tänka sig att ”stasha” (=gömma och förvara) två automatvapen – av märket kalashnikov – hemma hos sig. Vapen som ska användas för att döda medlemmar ur det rivaliserande nätverket.

Också det säger hon ja till.

Då har hon även sedan drygt en vecka tillbaka haft ett kilo kokain ”stashat”  i sin bostad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet