Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dalennätverkets ledning är inte glada att 21-åringen; av allt att döma är det den så kallade ”greken” som skrivit chattinläggen i vitt. Lika sannolikt är det att det är ”den kurdiske räven” (blåa inläggen) som formulerar 21-åringens svar. Se ordväxlingen i videon. Foto: SVT Design (grafik)

Gängstriden i Sundsvall: Så uppstod brytningen mellan 21-åringen och Dalennätverket

Uppdaterad
Publicerad

Den 21-årige huvudmannen i härvan av skjutningar och planerade sprängningar i Sundsvall förklarade krig mot sina gamla kamrater sedan han bytt sida i gängstriden.

En högt uppsatt person i Dalennätverket – av allt att döma den 25-årige ledarfiguren själv – försöker in i det sista övertala 21-åringen att ändra sig. Det samtidigt som 21-åringen coachas av sina nya uppdragsgivare. Se och hör mer i klippet.

Polisutredningen visar inte om sprickan uppstod för att 21-åringen kommit på kant med sina gamla kumpaner i Sundsvall, eller om han redan dessförinnan lockats över av fiendesidan, ”den kurdiske rävens” nätverk Foxtrot.

I början av november i fjol skickar 21-åringen aggressiva meddelanden till flera av sina vapendragare i Dalennätverkets Sundsvallsavdelning. Han uppger sig ha blivit nonchalant och illa behandlad, och är mycket upprörd.

Knarkkriget i Sundsvall

Konversationerna eskalerar och blir alltmer hätska. De avslutas med att 21-åringen skriver: ”Vi helt klar me varandra, du din väg jag min”, till en av sina gamla ”bröder”.

”Kriga i ghettot”

Då träder signaturen ”plata o plomo” in i chattkonversationerna. Hen som sannolikt har en ledande position inom Dalennätverket försöker ”styra upp” 21-åringen och få honom att sluta fred.

Av polisens förundersökning framgår att den som gömmer sig bakom signaturen är häktad (i sin frånvaro) och befinner sig utomlands. Hen skriver också att hens nära anhöriga utsatts för attacker i gängkriget.

Det talar för att det är nätverkets 25-årige toppfigur själv, den så kallade ”greken”, som skriver till 21-åringen:

”Det handlar om att du går med räven mot mig”...”Du ger dig in i nåt som inte kommer sluta bra”...”Kom kriga i ghettot”.

”Skjuter oskyldiga”

21-åringen vidarebefordrar uppenbarligen ”plata o plomos” inlägg, för plötsligt börjar signaturen ”Hamado” att ge 21-åringen råd för hur han ska svara:

”Säg, vi kommer köra på gatan, men eftersom vi inte hittar er och ni gömmer er så måste vi locka fram er era horungar”.

Därefter är brytningen total. ”Plata o plomo” skriver:

”...ni är största amatörerna. Ni bara skjuter randoms/oskyldiga folk. Ni är så fucking keffa”...”Räven är en liten pissluffare som lever på kredit”...”Han är en bluff”...”Du är död”.

”Plata o plomo” respektive ”keffa”

”Plata o plomo”, en av signaturerna i konversationerna ovan, är ett slanguttyck på spanska för ”silver eller bly”. Polisen konstaterar i förundersökningen att uttrycket bland annat förekommer i filmen om den colombianske narkotikabrottslingen Pablo Escobar.

I filmen handlar det om att de poliser som stoppar narkotikasmugglarna ”erbjuds” silver eller bly = antingen betalning mot fri lejd i gengäld – eller bly i form av kulor.

”Keffa” som alltså förekommer i chattkonversationerna ovan är slang för ”konstiga, dumma, dåliga”. (Källa: slangopedia.se)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet