Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ta del av meddelandena från den 21-årige huvudmannen i härvan kring gängkriget i Sundsvall, som polisen kunde följa live via hemlig dataavläsning. Foto: SVT design (grafik)

Polisens hemliga dataavläsning i Sundsvall: Så planerades morden på måltavlorna i detalj

Uppdaterad
Publicerad

I realtid kunde polisens spanare och utredare följa planerandet av flera mord i gängkriget om knarkhandeln i Sundsvall, via hemlig dataavläsning. Med all önskvärd tydlighet framgick det att de inblandade inte skydde några som helst medel för att eliminera det rivaliserande nätverkets medlemmar. Se och hör mer i videon.

Med hjälp av hemlig dataavläsning av mobiltelefoner kunde polisen följa en stor del av de misstänktas meddelanden och chattkonversationer till och från varandra, samtidigt som konversationerna pågick.

Det här utgör nu en stor del av bevisningen i målet, har både polis och åklagare poängterat i efterhand.

Knarkkriget i Sundsvall

Utskrifterna av konversationerna mellan de huvudmisstänkta de närmaste dygnen före polisens tillslag den 26 januari ger en inblick i en värld där de inblandade inte lägger några som helst fingrar emellan när det gäller att röja fiender i knarkkriget ur vägen.

Kartläggning

I detalj gör huvudpersonerna upp hur offren ska kartläggas, spåras – och dödas. Ju närmare tidpunkten för mordplanernas förverkligande, desto mer utförliga och precisa blir instruktionerna från den 21-årige huvudmannen till utförarna. Inget ska kunna gå fel.

Och anhöriga och närstående till måltavlorna är inga hinder.

”Döda henne oxå om de behövs, de e inge problem”, skriver den 21-årige toppfiguren bland annat till en underhuggare och syftar då på ett av de tilltänkta offrens flickvän.

Se och hör mer om planläggningen av morden i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet