Automatvapnen som förvarades först hos en 37-årig småbarnsmamma och sedan transporterades vidare i taxi till en 19-årig kvinna skulle enligt åtalet användas för att mörda två personer i Sundsvall. Men polisens tillslag satte stopp för mordplanerna. Foto: gobiten.se

Åtalade småbarnsmamman från Sundsvall hade två automatvapen och ett kilo kokain hemma

Uppdaterad
Publicerad

Den 37-åriga småbarnsmamman från Sundsvall anlitades av härvans huvudman för att förvara både tunga vapen och ett stort parti narkotika – två automatkarbiner, så kallade kalashnikovs, och ett kilo kokain – hemma hos sig.

Nu står hon åtalad för synnerligen grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott, och riskerar ett kännbart fängelsestraff.

Kvinnan, tidigare ostraffad, förvarade kokainet i sin bostad i tio dygn i januari i år – strax innan polisen gjorde sitt stora tillslag som nu lett till åtal av totalt 23 personer.

Vapnen, inklusive magasin och skarp ammunition, hade hon hemma hos sig under ett dygn 23-24 januari innan de och merparten av kokainet flyttades hem till en 19-årig kvinna som nu också står åtalad för samma brott.

Knarkkriget i Sundsvall

Transporten av de tunga vapnen skedde med taxi, enligt kammaråklagare Henrik Wallins gärningsbeskrivning.

Den 19-åriga kvinnan fick dessutom i uppdrag av den 21-årige huvudmanen att förvara en halvautomatisk pistol hos sig.

Polisen slog till

När alla vapen som skulle användas vid de planerade dödsskjutningarna i Sundsvall skulle levereras till utförarna av våldsbrotten slog polisen till.

Då stod de två unga män som utsetts till ”hitmen” och väntade på vapenleveranserna, på en av de adresser där den stora polisinsatsen gjordes.

Utförarna, en 17-åring från Blekinge och en 23-åring skriven i Småland, åtalas nu tillsammans med flera andra av de misstänkta i härvan för förberedelse till mord.

Nio personer till skulle dö

De två måltavlorna tillhör båda det Stockholmsbaserade kriminella Dalennätverkets Sundsvallsfalang. Männen, 22 år och 20 år gamla, är misstänkta även för dödsskjutningen i Korsta i Sundsvall i december 2020 där de båda tidigare suttit häktade.

Den sistnämnde är också en av de fem som häktats som misstänkta för mordförsöket i Sidsjö i Sundsvall den 9 juli i år.

Den 21-årige huvudpersonen, knuten till ”den kurdiske rävens” nätverk Foxtrot, åtalas också för stämpling till mord i sex fall. Enligt åklagarna ska 21-åringen ha planerat mord på sex andra namngivna personer i Sundsvalls kriminella miljöer.

Ytterligare tre personer utsattes också för mordförsök planerade av 21-åringen när bomber sprängdes på deras balkonger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet