Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera termosbomber beslagtogs vid den stora polisinsatsen i Sundsvall i slutet av januari. De skulle enligt åklagarna i målet användas mot måltavlor hos det konkurrerande kriminella nätverket. Foto: ur polisens förundersökning

Utredningen om knarkkriget i Sundsvall klar: 23 personer åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen lämnades åtalet om det stora polistillslaget i Sundsvall i januari och skjutningen i bostadsområdet Bosvedjan två månader dessförinnan in till Sundsvalls tingsrätt.

Med en förundersökning på 10 000 sidor som underlag och med 23 misstänkta – varav 14 häktade – så är det ett omfattande mål där huvudförhandlingen kommer pågå i två månader. Vår reporter summerar i klippet.

Vid tillslaget i slutet av januari i år gjorde polisen beslag av tre termosbomber fyllda med sprängmedel, två automatvapen och stora mängder narkotika, främst kokain. Flera av de misstänkta har kopplingar runt om i Sverige, bland annat i Stockholm och Gävleborg.

Men startskottet var en skjutning i bostadsområdet Bosvedjan i Sundsvall i början av december i fjol. Den person som skadades där har enligt åklagarna koppling till ett kriminellt nätverk i Stockholm.

Knarkkriget i Sundsvall

Under torsdagen väcktes åtalet som är rekordstort i Sundsvalls tingsrätt när det gäller omfattningen. Många av de misstänkta är också väldigt unga; fyra av de totalt 23 åtalade i målet är under 18 år.

Upprinnelsen till det hela är en konflikt mellan lokala grenar av de båda kriminella grupperingarna Dalennätverket och Nätverk Foxtrot, båda Stockholmsbaserade. Bakgrunden är konkurrens om narkotikamarknaden i Sundsvallsområdet.

”Flera mord förhindrades”

”Bland de åtalade finns en huvudman i Sundsvall och några lokala medhjälpare som i olika grad bidragit till brottsligheten. Därutöver finns ett tiotal så kallade utförare som är tillresta från olika delar av landet och som åtagit sig att mot ersättning utföra grova våldsbrott för uppdragsgivarens räkning. Den tongivande huvudmannen i Sundsvall har haft stöd av, och tät kontakt med, vad som bedöms vara högt uppsatta personer inom Nätverk Foxtrot”, säger vice chefsåklagare Karin Everitt i ett pressmeddelande.

Nätverket Foxtrot är alltså det som styrs av ”den kurdiske räven” som sedan länge befinner sig utomlands.

Kammaråklagare Henrik Wallin menar att flera mord genom skjutvapenvåld kunde avstyras av polisens tillslag i januari.

Den 14 augusti startar den ett par månader långa rättegången som kommer att hållas i en säkerhetssal i Attunda tingsrätt i Sollentuna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet