Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt kammaråklagare Henrik Wallin har den 21-årige huvudmannen i det stora gängkonfliktmålet i Sundsvall lockats att byta sida från en dag till en annan. De två män som han misstänks ha utfört dödsskjutningen i Korsta 2020 tillsammans med hamnade plötsligt på hans dödslista. Foto: Patric Sellén SVT

21-årige huvudpersonen i gängkonflikten i Sundsvall bytte sida över en natt

Uppdaterad
Publicerad

Den 21-åring som pekas ut som huvudperson i den stora gängkonflikten i Sundsvall bytte sida över en natt.

Två av hans närmaste män som han också suttit häktad tillsammans med misstänkt för dödsskjutningen i Korsta i Sundsvall 2020 hamnade helt plötsligt på hans dödslista. Se och hör mer i klippet.

Fram till i november i fjol tillhörde 21-åringen bland annat tillsammans med de två andra misstänkta för Korstaskjutningen – 20 och 22 år gamla – det Stockholmsbaserade kriminella Dalennätverket.

Under flera år hade nätverket kontrollen över narkotikamarknaden i Sundsvallsområdet. Men i höstas hände något som gjorde att den 21-årige huvudmannen i gängkonfliktsåtalet hastigt lämnade Dalensidan.

Knarkkriget i Sundsvall

Det för att i stället leda en Sundsvallsfalang av det konkurrerande Nätverk Foxtrot, lett av den knarkbrottsdömde man som kallas ”den kurdiske räven”.

– Om det är så att 21-åringen aktivt lockats över av Foxtrot eller om han bestämt sig för att bryta sig ur och därefter fått Foxtrots stöd, det vet vi inte med säkerhet, säger kammaråklagare Henrik Wallin till SVT.

Från en dag till en annan blev därmed hans tidigare ”bröder” i Dalennätverket dödsfiender.

Starten på våldsspiralen

Och bara ett par veckor senare inträffade det som polis och åklagare betecknar som startskottet till gängkriget både lokalt och nationellt: mordförsöket i Bosvedjan i Sundsvall i början av december där tre av Dalennätverkets män besköts och en skadades svårt.

Därefter gjordes två av 21-åringens närmaste män – de två han misstänks ha utfört dödsskjutningen i Korsta tillsammans med – till måltavlor i den rad av sprängningar och skjutningar som planerades i Sundsvall i slutet av januari, men som avstyrdes av polisen. Här kan du se chattmeddelanden från huvudmannen som polisen kunde följa i realtid.

Se mer i videon där bland annat åklagaren berättar om 21-åringens kastbyte av sida i konflikten.

Dödsskjutningen i Korsta den 7 december 2020 då en 33-årig man sköts ihjäl med sex skott mitt i bostadsområdet är fortfarande ouppklarad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet