Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Boende i Korsta både hörde och såg delar av förloppet när en man i 35-årsåldern sköts till döds för drygt två år sedan. SVT:s kartläggning visar nu på ytterligare ett samband mellan det ännu olösta mordet och den organiserade brottsligheten. Foto: ur polisens förundersökning

Mordoffret vid Korstaskjutningen hade anknytning till kriminellt nätverk i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

SVT har kartlagt den grova våldsbrottsligheten i Sundsvallsområdet och kopplingarna till de kriminella grupperingarna i Stockholmstrakten. Där framgår ytterligare samband mellan mordet i Korsta för drygt två år sedan och den organiserade brottsligheten på nationell nivå.

13 personer sitter just nu häktade efter den stora polisrazzian i Sundsvall  i slutet av januari där misstankarna gäller bland annat förberedelse till mord, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt vapenbrott.

Tidigare i vintras kunde SVT berätta att huvudfiguren i utredningen, en 20-årig man, också suttit häktad som misstänkt för delaktighet i dödsskjutningen i bostadsområdet Korsta i Sundsvall i december 2020. En man i 35-årsåldern sköts till döds med sex skott, ett mord som fortfarande är ouppklarat.

Knarkkriget i Sundsvall

Kriminellt förflutet

Redan på mordkvällen gick polisen ut med att dödsskjutningen var en uppgörelse i kriminella kretsar.

Mordoffret hade ett tungt kriminellt förflutet – och SVT:s fortsatta kartläggning av de kriminella gängens förgreningar i Västernorrland visar att den skjutne mannen i Korsta hade anknytning till brottsnätverken med bas i Stockholmsområdet som strider bland annat om kontrollen över narkotikahandeln i Sundsvallsområdet.

I videon förklarar SVT:S reporter hur det hela hänger ihop.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet