Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hösten 2018 besöker ledaren för ett av Stockholms kriminella nätverk Sundsvall och sina narkotikadistributörer, tillsammans med sin närmaste man. Hans Sundsvallsbesök fastnar på polisens spaningsbilder. Bara en och en halv månad senare dödas han med tre skott i huvudet. Foto: polisen / privat

Nätverkets högste ledare på plats i Sundsvall – en och en halv månad före sin död

Uppdaterad
Publicerad

Ett av Stockholmsområdets mest ökända kriminella nätverk hade en Sundsvallsförgrening redan 2018 – kanske tidigare än så.

På polisens spaningsfilm besöker nätverkets två ledarfigurer sin Sundsvallskontakt. En och en halv månad senare är en av dem död, skjuten i huvudet med tre skott.

Under hösten 2018 spanade polisen i Västernorrland på en då 18-årig man som stod för en stor del av narkotikahandeln i Sundsvallsområdet.

På polisens spaningsfilmer framgår att mannen under minst två tillfällen den hösten träffade sina uppdragsgivare: två av de högst uppsatta personerna inom ett av Stockholmsområdets mest aktiva och ökända kriminella nätverk.

I dag är den av de två som då var andranamn i nätverkets ledning, en 24-åring, toppfigur. Enligt uppgifter från polisens underrättelseavdelning är det han som nu ytterst styr knarkmarknaden i Sundsvallstrakten.

Tog över

Han tog över efter sin kumpan, som vid tillfället för Sundsvallsbesöket 2018 var ”högsta höns” i nätverket. Men i mitten av december 2018 – en och en halv månad efter det att polisens spaningsbilder togs – mördades han brutalt i sin bostad.

Se bilderna på nätverkstopparnas besök i Sundsvall i videon här ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet