Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kokain har blivit som en allemansdrog, säger vaktchefen Anders von Heideken i Sundsvall. Hör honom i klippet. Foto: Christine Olsson, TT/ Fredrik Larsson, SVT

Vaktchefen om kokainet: ”De köper en liten godispåse inför helgen”

Uppdaterad
Publicerad

Börsdirektörer, lärare och småbarnsföräldrar. Stora kokainhärvor har de senaste åren avslöjat hundratals köpare som handlar droger av gängkriminella.

– De köper en liten godispåse inför helgen och tänker väl inte på vad det får för konsekvenser, säger vaktchefen Anders von Heideken i Sundsvall.

Sprängningar och skjutningar har avlöst varandra sedan julhelgen, i snitt handlar det om mer än ett gängrelaterat dåd per dag i Stockholm. Roten till stora delar av den pågående våldsvågen är strider om narkotikamarknaden, enligt uppgifter till SVT.

Från politiskt håll har ”partyknarkare” pekats ut för att göda gängkriminaliteten genom att köpa illegala droger.

Skickar mass-sms

De senaste åren har flera omfattande kokainhärvor gett en inblick i vilka som köper narkotika av de kriminella nätverken.

• Borås: Ett mass-sms om ”toppvaror” med ”toppkvalitet” gick ut till 450 personer. Men polisen avlyssnade säljarnas telefoner och kunde efter spaning gripa ligan. I januari 2023 dömdes de sex männen – och dessutom 18 av deras köpare.

• Göteborg: 745 misstänkta kokainköpare identifierades genom telefonnummer som fanns i knarkhandlarnas telefoner. De fyra säljarna, med kopplingar till gängkriminalitet i Göteborg, dömdes 2021 för grovt narkotikabrott.

Köparna som avslöjats i härvorna har varierande bakgrund. Det handlar om allt ifrån socialarbetare och företagsledare till dokusåpadeltagare och fastighetsmäklare.

”Jag har förstått att de säljer mycket men har aldrig reflekterat över konsekvenserna. Mer än att jag köper av dem och de säljer till mig”, säger en småbarnsmamma i 40-årsåldern i förhör.

Beslag från kokainhärvan i Göteborg 2021. Polisen hittade kommunikation med 897 unika telefonnummer via fem säljlurar - och kunde koppla 745 misstänkta köpare till numren. Foto: Polisen

En tredjedel hade barn

Polisen i Göteborg släppte övergripande statistik för de 745 personer som identifierades i kokainhärvan. Medelåldern var 35 år, 18 procent var kvinnor och 36 procent hade barn under 18 år. Majoriteten bodde i centrala Göteborg eller i ”välbärgade områden” och endast tre procent bodde i så kallade utsatta områden. 77 procent av personerna var tidigare ostraffade.

”Jag skulle på en middag på kvällen och ville bli lite glad. Jag har inte tänkt på hur farligt det är och har lärt mig en läxa”, säger en företagare i 30-årsåldern.

Se intervjun med vaktchefen i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.