Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när SVT:s reporter hittade spår av kokain på alla krogar de besökte i Sundsvall – under en helt vanlig tisdag. Foto: Fredrik Larsson/SVT

Här hittar SVT kokain på krogtoaletterna i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Skjutningar, sprängningar och mord – på en dryg månad har över 30 våldsdåd inträffat i Stockholm. På krogtoaletterna i Sundsvall hittar SVT spåren av det som sägs ligga bakom delar av våldsvågen.

En maktkamp mellan två gängkriminella män uppges vara orsaken till en rad av de våldsdåd som skakat Stockholm den senaste månaden. Konflikten grundar sig i vem som ska kontrollera narkotikamarknaden i Sundsvall, enligt SVT:s uppgifter.

Sundsvall beskrivs av polisen som ett nav för narkotikahandeln i norra Sverige – och den stora tillgången på bland annat kokain har förändrat staden, säger flera vi pratat med.

– Helgnäsor kallar vi det. Mest vanligt är kokainet, säger Anders von Heideken, vaktchef på två krogar i centrala Sundsvall.

– Det som har förändrats är att det har blivit en allemansdrog. Det är jättevanligt och används numera av i princip alla samhällskategorier, säger Anders von Heideken.

Kokainspår på krogtoaletter

Med hjälp av samma typ av servetter som polisen använder undersöker vi Sundsvalls krogar. Servetterna färgas blåa om det finns spår av kokain.

– De är tillförlitliga, säger Josef Wiklund, lokalpolisområdeschef i Medelpad.

Vi hittar spår av kokain på alla krogar vi besöker – en vardagskväll mitt i veckan.

– Jag är inte alls förvånad över resultatet, vi brukar också få träffar, säger Anders von Heideken som även han har använt samma metod för att avslöja kokainet där han arbetar.

Polisen ser allvarligt på situationen

– Vi har en tydlig normförskjutning där fler väljer att partyknarka på helgerna. Och det gör att gängen kan tjäna mer pengar, säger Josef Wiklund.

Förra veckan slog de till mot flera adresser i Sundsvall i en insats som var direkt kopplad till den aktuella konflikten. Sju personer har nu häktats misstänkta för bland annat grova vapenbrott och grova narkotikabrott.

– Vi kommer fortsätta att jobba mot detta och jag tycker även att krögare och ordningsvakter gör vad de kan. Men det är ett samhällsproblem i stort, där de som köper narkotikan måste fundera på vem det gynnar, säger Josef Wiklund.

SVT har kontaktat krogarna där vi hittade spår av kokain, men ingen av dem har velat kommentera fynden.

De togs för ringa narkotikabrott i Sundsvall

Om den som är misstänkt för ringa narkotikabrott erkänner att han eller hon begått brottet, och det är klart vad straffet ska bli, kan åklagaren utfärda ett strafföreläggande i stället för att väcka åtal och gå till rättegång.

Åklagarkammaren i Sundsvall har utfärdat strafförelägganden gällande ringa narkotikabrott till drygt 350 individer för åren 2021-2022. Medelåldern bland dessa personer är knappt 28 år.

SVT har också gått igenom drygt 280 domar gällande ringa narkotikabrott i Sundsvalls tingsrätt för samma period. Medelåldern bland dessa personer är 30 år.

När det kommer till både strafförelägganden och fällande domar gällande ringa narkotikabrott är cannabis den klart vanligaste drogen följt av amfetamin. Även kokain och andra ångestdämpande preparat är vanligt förekommande.

Åklagarkammaren i Sundsvall handlägger brott som begåtts i Sundsvall, Ånge, Timrå, Härnösand, Sollefteå, Kramfors och Örnsköldsviks kommuner.

Källa: Åklagarmyndigheten/Acta Publica

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.