Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu säger att det är en förhållandevis liten grupp personer som ligger bakom det våld vi sett i Stockholmsområdet de senaste veckorna. Foto: SVT

Diamant Salihu om våldsvågen i Stockholm: ”En otroligt illojal miljö”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen inträffade flera allvarliga händelser och gripanden i och runt Stockholm. En 15-årig pojke sköts till döds i en restaurang i Skogås centrum, i ännu ett dåd som misstänks vara kopplat till den gängkriminella våldsvågen.

– Det är en otroligt illojal miljö, säger SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu.

En explosion i ett flerfamiljshus i Akalla i norra Stockholm. Två explosioner nordväst om huvudstaden, en i Upplands-Bro och en i Upplands Väsby. En skottlossning inne på en restaurang i Skogås centrum, där en pojke i 15-årsåldern dog av sina skador.

Detta är våldsdåd som inträffat bara den gångna helgen.

Våldsvågen i Stockholm

Konflikt mellan gäng

Diamant Salihu beskriver det som en fortsättning på en konflikt som pågår, enkelt uttryckt, mellan två gäng som strider om narkotikamarknaden, i framförallt Sundsvall. Källor uppger för SVT Nyheter att dödsskjutningen misstänks ha en koppling till den senaste tidens våldsvåg i Stockholm och Uppsala.

– Och det har blivit en hedersfråga med mycket personliga motiv, säger Diamant Salihu.

– Det finns också mycket hämndmotiv, att man hela tiden måste svara mot dem som anses vara involverade på olika sätt, fortsätter han.

Hör mer i videon ovan och se hela inslaget med Diamant Salihu i Morgonstudion i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet